Hopp til innhold

Sakene som haster for Hadia Tajik

Boklov, medielov og nytt Nasjonalmuseet på Vestbanen. Disse sakene skal kulturminister Hadia Tajik gjennomføre før stortingsvalget i september.

Hadia Tajik, boklov, medieeierskapslov

Hadia Tajik har vært statsråd i 103 dager, og har åtte måneder igjen som kulturminister før stortingsvalget. Før den tid er det viktige lover som skal på plass.

Foto: scanpix/ DiizGroup/Statsbygg

2013 blir året hvor kulturlivet får viktige nye lovgivninger på plass: bokloven og medieeierskapsloven. For kulturminister Hadia Tajik begynner å få knapt med tid før valget 9. september.

– Det som haster er arbeidet med bokloven, medieeierskapsloven, loven om kulturrådet. Det er mye viktig lovarbeid som står på planen. Jeg gleder meg til å legge fram sakene og diskutere det med Stortinget, sier kulturministeren.

Boklov og medieeierskap står også høyt oppe på ønskelisten hos opposisjonen.

Stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp)

Stortingsrepresentant Ib Thomsen gir Hadia Tajik gode skussmål etter 103 dager som kulturminister. - Hun har fungert veldig bra. Tajik er en lyttende statsråd som er ydmyk i mange spørsmål, sier Thomsen.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

– Jeg håper det kommer en ny bokavtale, som gjør at det blir mer liberalt marked i boksektoren som igjen gir billigere bøker der ute. Så håper jeg at Nasjonalgalleriet kan få bestå og at vi får et nytt nasjonalmuseum på Vestbanen, sier FrPs kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen.

Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommesen, ser frem til en mer prinsipiell kulturdebatt før høstens stortingsvalg.

– Jeg håper først og fremst at hun vil gi en tydeligere kurs i mediepolitikken. Det har vi savnet i tiden som har gått, også i høst, sier han.

Boklov for leserne

Det har vært heftige diskusjoner om en norsk boklov i lang tid. Mens bokbransjen har kjempet for å få på plass bokloven, har Konkurransetilsynet vært skeptiske.

Tilsynet mener at en slik lov vil svekke konkurransen i bokbransjen.

I oktober ble det likevel slått fast at Regjeringen ville utarbeide en boklov før sommeren. Hva den vil inneholde er fremdeles ikke kjent.

Det er blant annet knyttet stor spenning til hvordan ny fastprisordning skal fungere og hvordan man skal regulere forholdet mellom forlag og bokhandel for å sikre mangfold.

Hadia Tajik understreker overfor NRK at den nye bokloven skal komme leserne og forfatterne til gode.

– Det som er viktig for meg er at man har leserne og forfatterne i sentrum. Leserne skal ha tilgang til bred litteratur over hele landet. Forfatterne skal kunne konkurrere på like vilkår når bøkene deres kommer ut. Det som er viktig er å ha god kontakt med alle aktørene som ønsker en boklov som regulerer markedet på en god og sunn måte.

Og det betyr billigere bøker og færre privilegier for bokbransjen?

– Bokbransjens privilegier er ikke viktige her. Det som er viktig er at leserne får tilgang til god litteratur over hele landet. Forfattere må kunne konkurrere på innhold, og ikke bare på pris.

Når kommer bokloven?

– Om ikke så lenge. Vi skal fremme en proposisjon for Stortinget før sommeren, sier Hadia Tajik.

Forventer diskusjoner

Mediene venter også på en ny lov: medieeierskapsloven.

Medieeierskapsloven i Norge skal blant annet hindre at for mye påvirkningskraft konsentreres hos en eller noen få medieaktører.

Loven trådte i kraft i 1999, for å «fremme ytringsfriheten, de reelle ytringsmuligheter og et allsidig medietilbud». Siden den gang er det norske mediemarkedet radikalt endret, og loven er nå til revisjon.

Hadia Tajik tror både medieeierskapsloven og bokloven vil gi viktige diskusjoner.

– Jeg tror lovene vil gi grunnlag for viktige prinsipielle diskusjoner om hvor mye man skal regulere fra statlige side og hvor mye man skal overlate til markedet. Mitt utgangspunkt er at man skal regulere markedet på en sunn måte slik at enkeltaktører ikke skal kunne misbruke sin markedsposisjon, enten det er på bokmarkedet eller meningsbredden, som medieeierskap handler om, sier Tajik.

Må vente i et par måneder

Opposisjonen vil gjerne ha fortgang i prosessen om et nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo. Kulturministeren regner med at reguleringsplanen vil være klar i løpet av få måneder.

– Det nye Nasjonalmuseet avhenger av meg, men også av lokale reguleringsplaner. Oslo kommune er opptatt av å få det til på en god måte, og jeg er opptatt av å få det til på en god måte, så jeg håper vi får dette avklart i løpet av noen få måneder, sier Hadia Tajik.

Les også: Bli med inn i arkitektenes hode

Forum Artis

Det var tyske Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten som vant arkitektkonkurransen for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Prosjektet heter «Forum Artis».

Foto: DiizGroup/Statsbygg

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.