Normal

Saint Thomas er død

Mandag kveld ble Oslo-artisten Saint Thomas funnet død. Politiet begjærer obduksjon.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Foto: Ilse Lazaroms / St Thomas Records

Les også: – Han var ekte vare

Nett-tv: Saint Thomas er død

Artisten Saint Thomas ble 31 år gammel. Han ble funnet død mandag kveld, og politiet tror ikke det har skjedd noe kriminelt, men krever likevel en rettslig obduksjon.

- Ikke mistanke om noe kriminelt

- Vi har begjært en rettslig obduksjon. Ikke fordi det er mistanke om noe kriminelt, men fordi vi ønsker å klargjøre dødsårsaken, sier Knut Skjelvan ved Oslo Politidistrikt til Dagbladet.no.

Thomas Hansen, som gikk under artistnavnet St. Thomas – endret i 2005 til Saint Thomas, albumdebuterte med «Mysterious Walks» i 2000 – en samling som i god lo fi-ånd i hovedsak var spilt inn av ham selv i hans eget soverom. I juni 2001 kom «The Cornerman EP», som skulle bli hans gjennombrudd som artist.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Saint Thomas før utgivelsen av 'Hey Harmony' i 2003.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

«St. Thomas tryller fram nydelige melodier, ikke så langt unna landskapet der Elliott Smith, Neil Young og Roky Erickson befinner seg», skrev Dagbladet om debutplata.

«Vellyd»

I 2003 var albumet «Hey Harmony» ukas album på NRK P3. «Vellyd» er et av de første ordene som rinner meg i hu når «Hey Harmony» skal beskrives, het det i P3-artikkelen den gangen

Oslo-gutten har blant annet spilt på Spellemannprisen, Roskilde-, Quart- og Øyafestivalen, nådd 2. plass på VG-lista og ble nominert til flere Alarm-priser.

«Han har en unaturlig begavelse for å skape briljante popsanger ut fra intet» skrev musikkavisen NME etter London-konserten.

Men det var også nedturer, blant annet i form av utbrudd på scenen. Thomas Hansen la aldri skjul på at han til tider har slitt med psykiske problemer og har gått på antidepressive medisiner.

Gikk til psykiater

Tekstene hans var ofte selvutleverende og brutalt ærlige. Da han under lanseringen av sjettealbumet «There's Only One of Me» i fjor ga et intervju til Dagbladet, fortalte han at han gikk til psykiater og forsøkte å bli frisk.

- Det er vel bare sånn som skjer. Du våkner opp en morgen, og så føler du deg bra, sa Thomas Hansen da.

I forkant av at han skulle spille en konsert på Kvarteret 8. mars i år med The Captain & Me, ga han et intervju med studentavisa Studvest. Da snakket han ut om de personlige aspektene ved musikken, melder kjendis.no.

- Det er jo personligheten min. Jeg har alltid vært veldig ærlig, og vil ikke ha på meg noen maske, sa Saint Thomas.

Jobbet med nytt album

Den siste tiden jobbet Thomas Hansen med sitt syvende album, sammen med Even Vaa fra The Captain and Me. På MySpace-siden sin skrev han 23. august at han hadde over 100 låter å velge mellom, og at han trodde at hans syvende album skulle bli hans beste.

-12 låter har blitt valgt ut for å spilles inn denne sommeren, og tittelen på albumet vil bli «A Mouse In A Crowded House», skrev Thomas Hansen i midten av juli på hjemmesiden sin.

Kulturstrøm

 • Kulturprofil for retten i Sverige

  I dag starter rettsaken mot mannen svenske medier fortsatt kaller «kulturprofilen», men som her i Norge for lengst er identifisert som Jean-Claude Arnault, gift med et av medlemmene i Svenska Akademien. Arnault er tiltalt for voldtekt og saken har utløst krise for Nobels litteraturpris.

  Jean-Claude Arnault
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / AFP
 • Var Bernt og Erling eit par?

  Manusforfattaren for «Sesame Street» Mark Saltzman har letta på sløret til Queerty, og seier at han alltid tenkte på dei to dukkene som eit par. No svarer derimot organisasjonen «Sesame Workshop», som står bak Barne TV-serien, at Bernt og Erling berre er venner, og at dei ikkje har nokon seksuell legning.

  Bernt og Erling
  Foto: Beth A. Keiser / AP