Hopp til innhold

Saint Thomas er død

Mandag kveld ble Oslo-artisten Saint Thomas funnet død. Politiet begjærer obduksjon.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Foto: Ilse Lazaroms / St Thomas Records

Les også: – Han var ekte vare

Nett-tv: Saint Thomas er død

Artisten Saint Thomas ble 31 år gammel. Han ble funnet død mandag kveld, og politiet tror ikke det har skjedd noe kriminelt, men krever likevel en rettslig obduksjon.

- Ikke mistanke om noe kriminelt

- Vi har begjært en rettslig obduksjon. Ikke fordi det er mistanke om noe kriminelt, men fordi vi ønsker å klargjøre dødsårsaken, sier Knut Skjelvan ved Oslo Politidistrikt til Dagbladet.no.

Thomas Hansen, som gikk under artistnavnet St. Thomas – endret i 2005 til Saint Thomas, albumdebuterte med «Mysterious Walks» i 2000 – en samling som i god lo fi-ånd i hovedsak var spilt inn av ham selv i hans eget soverom. I juni 2001 kom «The Cornerman EP», som skulle bli hans gjennombrudd som artist.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Saint Thomas før utgivelsen av 'Hey Harmony' i 2003.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

«St. Thomas tryller fram nydelige melodier, ikke så langt unna landskapet der Elliott Smith, Neil Young og Roky Erickson befinner seg», skrev Dagbladet om debutplata.

«Vellyd»

I 2003 var albumet «Hey Harmony» ukas album på NRK P3. «Vellyd» er et av de første ordene som rinner meg i hu når «Hey Harmony» skal beskrives, het det i P3-artikkelen den gangen

Oslo-gutten har blant annet spilt på Spellemannprisen, Roskilde-, Quart- og Øyafestivalen, nådd 2. plass på VG-lista og ble nominert til flere Alarm-priser.

«Han har en unaturlig begavelse for å skape briljante popsanger ut fra intet» skrev musikkavisen NME etter London-konserten.

Men det var også nedturer, blant annet i form av utbrudd på scenen. Thomas Hansen la aldri skjul på at han til tider har slitt med psykiske problemer og har gått på antidepressive medisiner.

Gikk til psykiater

Tekstene hans var ofte selvutleverende og brutalt ærlige. Da han under lanseringen av sjettealbumet «There's Only One of Me» i fjor ga et intervju til Dagbladet, fortalte han at han gikk til psykiater og forsøkte å bli frisk.

- Det er vel bare sånn som skjer. Du våkner opp en morgen, og så føler du deg bra, sa Thomas Hansen da.

I forkant av at han skulle spille en konsert på Kvarteret 8. mars i år med The Captain & Me, ga han et intervju med studentavisa Studvest. Da snakket han ut om de personlige aspektene ved musikken, melder kjendis.no.

- Det er jo personligheten min. Jeg har alltid vært veldig ærlig, og vil ikke ha på meg noen maske, sa Saint Thomas.

Jobbet med nytt album

Den siste tiden jobbet Thomas Hansen med sitt syvende album, sammen med Even Vaa fra The Captain and Me. På MySpace-siden sin skrev han 23. august at han hadde over 100 låter å velge mellom, og at han trodde at hans syvende album skulle bli hans beste.

-12 låter har blitt valgt ut for å spilles inn denne sommeren, og tittelen på albumet vil bli «A Mouse In A Crowded House», skrev Thomas Hansen i midten av juli på hjemmesiden sin.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober