Hel laks i saltkappe
Til 4-6 personer trenger du:
1 fin, fersk laks, ca 2 - 2 1/2 kg
1 bunt friske urter (for eksempel persille, basilikum eller dill)
2 1/2 kg grovt salt
2 eggehviter
ca. 2 dl kaldt vann
Kvernet pepper
Fremgangsmåte:
Rens laksen, fjern gjellene og skyll den godt under rennende kaldt vann. Tørk fisken med kjøkkenpapir. Legg deretter urtene inn i buken på laksen. Varm stekovnen til 250 grader, eller 225 grader om du bruker varmluft.
Ha alt saltet i en stor bolle. Tilsett eggehviter og vann og bland alt godt sammen. Fyll et 2 cm tykt lag med saltmasse i en passende ildfast form eller langpanne. Legg på laksen, og dekk den med saltet. Trykk saltet godt rundt, slik at alt er gjenklistret.
Sett laksen midt i ovnen og la den stå der i 30 minutter. Skru av varmen og sett ovnsdøra på gløtt. La laksen stå i ovnen og hvile 10 minutter til.
Ta frem en hammer eller lignende og og bank forsiktig i stykker den harde saltskorpen. Fjern salt og skinn, og nyt det saftige fiskekjøttet. Kvern over en anelse pepper. Server med for eksempel kokte poteter, smørdampet purre og rømme smakt til med ramsløk (på glass).
Tips:
Er laksen for stor for stekebrettet kan du skjære av hode og hale.
Ørret, uer eller ishavsrøye kan også tilberedes på samme måte.
Legg gjerne to fisker ved siden av hverandre hvis de veier rundt 1 kg.