Hopp til innhold

Saftig overraskelse

Pakk inn laksen og få en saftig overraskelse. Lise viser deg hvordan du lager hel laks i saltkappe.

Laks i saltkappe
Foto: Heidi Rode / NRK

Hel laks i saltkappe

Til 4-6 personer trenger du: 

1 fin, fersk laks, ca 2 - 2 1/2 kg

1 bunt friske urter (for eksempel persille, basilikum eller dill)

2 1/2 kg grovt salt

2 eggehviter

ca. 2 dl kaldt vann

Kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Laks i saltlokk
Foto: Heidi Rode / NRK

Rens laksen, fjern gjellene og skyll den godt under rennende kaldt vann. Tørk fisken med kjøkkenpapir. Legg deretter urtene inn i buken på laksen. Varm stekovnen til 250 grader, eller 225 grader om du bruker varmluft.

Ha alt saltet i en stor bolle. Tilsett eggehviter og vann og bland alt godt sammen. Fyll et 2 cm tykt lag med saltmasse i en passende ildfast form eller langpanne. Legg på laksen, og dekk den med saltet. Trykk saltet godt rundt, slik at alt er gjenklistret.

Sett laksen midt i ovnen og la den stå der i 30 minutter. Skru av varmen og sett ovnsdøra på gløtt. La laksen stå i ovnen og hvile 10 minutter til.

Ta frem en hammer eller lignende og og bank forsiktig i stykker den harde saltskorpen. Fjern salt og skinn, og nyt det saftige fiskekjøttet. Kvern over en anelse pepper. Server med for eksempel kokte poteter, smørdampet purre og rømme smakt til med ramsløk (på glass).

Tips:

Er laksen for stor for stekebrettet kan du skjære av hode og hale.

Ørret, uer eller ishavsrøye kan også tilberedes på samme måte.

Legg gjerne to fisker ved siden av hverandre hvis de veier rundt 1 kg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.