Hopp til innhold

Saftig middagsdrøm

Det oppstår søt musikk når kyllingbryst omfavnet av parmaskinke får selskap av nøtter, fiken og drue.

Kylling med parmaskinke
Foto: NRK

Kokk Morten Andrè Tungesvik blander spennende ingredienser i dagens rett.

Kylling
Foto: Gøril Frømyr Borgen / NRK

Til 4 personer trenger du:

4 kyllingbryst

4 biter parmaskinke

12 asparges

8 fiken

150g stenfrie druer

Pottekjørvel

En håndfull valnøtter

Extra virgin olivenolje

Usaltet smør

1 sjalottenløk

2 dl hvitvin

Sitron

Salat

3 ss sukker

Salt og pepper

Olje til steking

Slik gjør du:

Kylling med asparges
Foto: Gøril Frømyr Borgen / NRK

Pakk de 4 kyllingbryststykkene inn i 4 skiver parmaskinke. Stykkene brunes først lett på pannen, slik at skinken blir crispy, før de puttes i ovnen i cirka 5-10 minutter.

Brun 3 spiseskjeer sukker til en lysebrun karamell. Vend raskt kuttede druer, valnøtter og fiken inn i karamellen, før du tilsetter 2 dl hvitvin.

Kok denne blandingen til all vesken er fordampet. Smaksett med salt og sitronsaft.

Skrell aspargesen og stek den i pannen med smør og sjalottløk til de blir møre. Smak til med salt og pepper og vend med hakket kjørvel.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober