Hopp til innhold

Safari spesial: Pushwagner

Pushwagner har det siste året fått mer enn ti henvendelser fra produsenter som vil lage dokumentar om hans utrolige liv. NRK fikk ja.

Hariton Pushwagner

Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som er hans egentlige navn.

Foto: Dan P Neegaard / Scanpix

Safaris reporter Kristin Rosenløw Eeg beskriver det å få være sammen med Pushwagner gjennom 2008 som å følge en kulturhistorisk begivenhet.

- Når han er Pushwagner er det mye ”one-liners” og mye vodka og cola. Men de fineste øyeblikkene er når han er Terje Brofos og forteller fra dypet av sin sjel. Det gikk fem måneder før jeg fikk treffe den virkelige Terje Brofos, det var et tillitsforhold vi måtte bygge sammen, sier Rosenløw Eeg.

Se: Pushwagner spesial

Se: Pushwagner - usensurert

Fra uteligger til suksesskunstner

Kristin Rosenløw Eeg

Kristin Rosenløw Eeg

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Etter mange år som uteligger og narkoman har han nå, i en alder av 68 år, fått sitt internasjonale gjennombrudd. Fjoråret var en sammenhengende seiersrekke av utstillinger verden over og media har fråtset i krumspring og historier fra den eksentriske kunstneren.

- Det har vært fantastisk å få være sammen med ham når får sitt gjennombrudd. Det har vært mange spesielle opplevelser, men den aller sterkeste var nok når vi besøkte enken etter Axel Jensen. Vi ble tatt med opp på loftet, og en tydelig rørt Pushwagner sier at dette er de sterkeste arbeidene han noensinne har laget, sier Rosenløw Eeg.

Forfatteren Axel Jensen og Pushwagner laget i sin tid grafiske romaner sammen. Siden den gang har tegningene ligget bortgjemt, og Pushwagner hadde selv ikke sett arbeidene siden de ble laget for 40 år siden.

Dokumentaren vises på NRK1 mandag 5. januar kl 22.25

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober