NRK Meny
Normal

Safari spesial: Pushwagner

Pushwagner har det siste året fått mer enn ti henvendelser fra produsenter som vil lage dokumentar om hans utrolige liv. NRK fikk ja.

Hariton Pushwagner

Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som er hans egentlige navn.

Foto: Dan P Neegaard / Scanpix

Safaris reporter Kristin Rosenløw Eeg beskriver det å få være sammen med Pushwagner gjennom 2008 som å følge en kulturhistorisk begivenhet.

- Når han er Pushwagner er det mye ”one-liners” og mye vodka og cola. Men de fineste øyeblikkene er når han er Terje Brofos og forteller fra dypet av sin sjel. Det gikk fem måneder før jeg fikk treffe den virkelige Terje Brofos, det var et tillitsforhold vi måtte bygge sammen, sier Rosenløw Eeg.

Se: Pushwagner spesial

Se: Pushwagner - usensurert

Fra uteligger til suksesskunstner

Kristin Rosenløw Eeg

Kristin Rosenløw Eeg

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Etter mange år som uteligger og narkoman har han nå, i en alder av 68 år, fått sitt internasjonale gjennombrudd. Fjoråret var en sammenhengende seiersrekke av utstillinger verden over og media har fråtset i krumspring og historier fra den eksentriske kunstneren.

- Det har vært fantastisk å få være sammen med ham når får sitt gjennombrudd. Det har vært mange spesielle opplevelser, men den aller sterkeste var nok når vi besøkte enken etter Axel Jensen. Vi ble tatt med opp på loftet, og en tydelig rørt Pushwagner sier at dette er de sterkeste arbeidene han noensinne har laget, sier Rosenløw Eeg.

Forfatteren Axel Jensen og Pushwagner laget i sin tid grafiske romaner sammen. Siden den gang har tegningene ligget bortgjemt, og Pushwagner hadde selv ikke sett arbeidene siden de ble laget for 40 år siden.

Dokumentaren vises på NRK1 mandag 5. januar kl 22.25

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP