Hopp til innhold

Saccoen jubilerer

Uansett hvor stygg vi kan synes den er i dag, så var saccosekken et design-ikon på 70-tallet. I år fyller den 40 år, og fortsatt er salget stabilt.

sacco

Hør: Saccosekken 40 år!

Det var på 80-tallet saccosekken la seg utover gulvene i norske stuer. Produsenten Ekornes hadde kjøpt opp en bedrift i Sverige og fått produksjons-rettighetene til sekken med på kjøpet.

Suksess i Norge

- Saccosekken ble en suksess i Norge da den dukket opp på 80-tallet. De aller fleste stuer eller kjellerstuer inneholdt minst en sekk. Saccosekken var en viktig del av den norske identiteten i interiøret.

Åshild Adsen er formidlingsleder ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun hadde selv en rosa saccosekk en gang i tiden. Nå er hun opptatt av historien bak design-ikonet fra 70-åra.

Saccosekk med vann

Sacco-sekk

En sacco i svart skai

For saccosekken er ikke et 80-talls produkt, selv om vi i Norge gjerne tror det. Sekken ble funnet opp i 1968 av tre italienske designere, Piero Gatti, Cesare Paolini og Franco Teodoro. I starten tenkte de tre designerne at sekken kunne fylles med vann, da de skjønte at dette ikke kom til å bli en suksess, var de innom pingpong-baller før de endte opp med de små isoporkulene.

Design-opprør

Saccosekken 68-opprøret i designen. Sekken ble laget som en del av antidesign-bølgen i Italia og andre land på slutten av 60-tallet.

- Saccosekken er det vi kan kalle smakløst, den viser leken med tabuer og den gode smak.

I dag kjøpes det fortsatt saccosekker, om ikke så mange som på 80-tallet, særlig fødestuer og barnehager har innredet med posemøbelet. Mange spår dessuten saccosekkens renessanse fordi det har kommet så mange lignende produkter som har blitt svært populære.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP