NRK Meny
Normal

Saccoen jubilerer

Uansett hvor stygg vi kan synes den er i dag, så var saccosekken et design-ikon på 70-tallet. I år fyller den 40 år, og fortsatt er salget stabilt.

sacco

Hør: Saccosekken 40 år!

Det var på 80-tallet saccosekken la seg utover gulvene i norske stuer. Produsenten Ekornes hadde kjøpt opp en bedrift i Sverige og fått produksjons-rettighetene til sekken med på kjøpet.

Suksess i Norge

- Saccosekken ble en suksess i Norge da den dukket opp på 80-tallet. De aller fleste stuer eller kjellerstuer inneholdt minst en sekk. Saccosekken var en viktig del av den norske identiteten i interiøret.

Åshild Adsen er formidlingsleder ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun hadde selv en rosa saccosekk en gang i tiden. Nå er hun opptatt av historien bak design-ikonet fra 70-åra.

Saccosekk med vann

Sacco-sekk

En sacco i svart skai

For saccosekken er ikke et 80-talls produkt, selv om vi i Norge gjerne tror det. Sekken ble funnet opp i 1968 av tre italienske designere, Piero Gatti, Cesare Paolini og Franco Teodoro. I starten tenkte de tre designerne at sekken kunne fylles med vann, da de skjønte at dette ikke kom til å bli en suksess, var de innom pingpong-baller før de endte opp med de små isoporkulene.

Design-opprør

Saccosekken 68-opprøret i designen. Sekken ble laget som en del av antidesign-bølgen i Italia og andre land på slutten av 60-tallet.

- Saccosekken er det vi kan kalle smakløst, den viser leken med tabuer og den gode smak.

I dag kjøpes det fortsatt saccosekker, om ikke så mange som på 80-tallet, særlig fødestuer og barnehager har innredet med posemøbelet. Mange spår dessuten saccosekkens renessanse fordi det har kommet så mange lignende produkter som har blitt svært populære.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Dokumentar: Avijii

    Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

    Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".