Sa nei til rollen som Harry Potter

Daniel Radcliffes foreldre satte foten ned for Harry Potter-filming i Los Angeles.

Daniel Radcliffe spilte Harry Potter i de åtte filmene fra 2001-2011.

Daniel Radcliffe spilte Harry Potter i de åtte filmene fra 2001-2011, men det kunne fort vært en annen som fikk sjekke inn på Hogwarts skole for hekse- og trolldomskunst.

Foto: Scanpix/AP/Warner Bros

Han har blitt verdenskjent for rollen som Harry Potter, den unge trollmannen som siden 2001 har svinget tryllestaven på kinolerret og tv-skjermer verden over.

Suksessen til de åtte filmene har gitt skuespillerkarrieren hans en pangstart, og fylt opp kontoen nok til at han har kunnet legge tryllestaven på hylla for godt.

Men ting kunne fort sett annerledes ut for den nå 22 år gamle Daniel Radcliffe.

For da J.K. Rowlings populære bokserie skulle bli film, tok filmselskapet kontakt med Radcliffes foreldre. Chris Columbus, som skulle regissere den første Harry Potter-filmen, hadde sett Radcliffe i filmen David Copperfield, og ville gjerne ha han på audition

Men de fikk kanskje ikke den responsen de nok hadde forventet, forteller Radcliffe i et intervju med Hollywood Reporter.

– De fortalte mine foreldre at det var snakk om seks filmer som skulle filmes i Los Angeles, men mor og far svarte med at “…det kommer ikke til å skje”, sier Radcliffe.

Selv visste han ingenting om det som foregikk i kulissene.

Noen måneder seinere ble det imidlertid bestemt at det skulle lages to filmer, som begge skulle filmes i England. Dermed fikk han gå på audition, og resten er historie, som de sier på film.

I intervjuet, som er gjort i forbindelse med en Broadway-forestilling, forteller Radcliffe at det ikke er alt med hans tidligere trollmann-karriere han er like fornøyd med.

– Kjendiseriet er grusomt og sjofelt, sier Radcliffe og refererer til journalister som vil ha hans mening om alt mulig bare fordi han er en kjent skuespiller.

Til slutt legger likevel Radcliffe til at kjendistilværelsen i kjølvannet av Potter-rollen stort sett har vært positiv for han.

Kulturstrøm

 • Knallharde frontar ved Utøya

  Striden om minnestaden på Utøyakaia har skapt stort engasjement og sterke kjensler i lokalmiljøet. Trakassering og hets kjem fram i kommentarfelta, seier redaktør i Ringerikes Blad.

 • Bond-pistol solgt for 2,2 millioner

  Pistolen Sean Connery var utstyrt med i den første James Bond-filmen, «Dr. No», er solgt på auksjon i California for over 2,2 millioner kroner. Flere filmgjenstander ble solgt under auksjonen, blant dem pilothjelmen til Tom Cruise fra «Top Gun».

  Walther PP handgun
  Foto: Robyn Beck / AFP
 • Strømmerekord for korps

  Forsvarets stabsmusikkorps har siden 1. januar blitt strømmet over 3,1 millioner ganger kun på Spotify. Dette er en økning på 301%. Også de andre militærkorpsene, som er basert i Horten, Bergen, Trondheim og Harstad, øker i popularitet.