Sa nei til rollen som Harry Potter

Daniel Radcliffes foreldre satte foten ned for Harry Potter-filming i Los Angeles.

Daniel Radcliffe spilte Harry Potter i de åtte filmene fra 2001-2011.

Daniel Radcliffe spilte Harry Potter i de åtte filmene fra 2001-2011, men det kunne fort vært en annen som fikk sjekke inn på Hogwarts skole for hekse- og trolldomskunst.

Foto: Scanpix/AP/Warner Bros

Han har blitt verdenskjent for rollen som Harry Potter, den unge trollmannen som siden 2001 har svinget tryllestaven på kinolerret og tv-skjermer verden over.

Suksessen til de åtte filmene har gitt skuespillerkarrieren hans en pangstart, og fylt opp kontoen nok til at han har kunnet legge tryllestaven på hylla for godt.

Men ting kunne fort sett annerledes ut for den nå 22 år gamle Daniel Radcliffe.

For da J.K. Rowlings populære bokserie skulle bli film, tok filmselskapet kontakt med Radcliffes foreldre. Chris Columbus, som skulle regissere den første Harry Potter-filmen, hadde sett Radcliffe i filmen David Copperfield, og ville gjerne ha han på audition

Men de fikk kanskje ikke den responsen de nok hadde forventet, forteller Radcliffe i et intervju med Hollywood Reporter.

– De fortalte mine foreldre at det var snakk om seks filmer som skulle filmes i Los Angeles, men mor og far svarte med at “…det kommer ikke til å skje”, sier Radcliffe.

Selv visste han ingenting om det som foregikk i kulissene.

Noen måneder seinere ble det imidlertid bestemt at det skulle lages to filmer, som begge skulle filmes i England. Dermed fikk han gå på audition, og resten er historie, som de sier på film.

I intervjuet, som er gjort i forbindelse med en Broadway-forestilling, forteller Radcliffe at det ikke er alt med hans tidligere trollmann-karriere han er like fornøyd med.

– Kjendiseriet er grusomt og sjofelt, sier Radcliffe og refererer til journalister som vil ha hans mening om alt mulig bare fordi han er en kjent skuespiller.

Til slutt legger likevel Radcliffe til at kjendistilværelsen i kjølvannet av Potter-rollen stort sett har vært positiv for han.

Kulturstrøm

 • Domstol avviste Wechat-forbud

  En ankedomstol i USA har avvist et forslag fra Justisdepartementet om umiddelbart å forby den kinesiske chattetjenesten Wechat, melder Reuters. Justisdepartementet ønsket forbud mot at Wechat-appen kan lastes ned fra amerikanske appstores.

 • Frykter for eventbransjen

  De nye koronatiltakene kan føre til at ingen vil booke arrangementer, sier leder i Sponsor- og Eventforeningen Janette Haukland til Kampanje. Mandag ble det innført nye skjerpede koronatiltak, blant annet en maksgrense på 20 personer på innendørs arrangementer uten faste seter i hovedstaden. De nye tiltakene skal vare fram til starten av desember (NTB).

 • Lene Løken er død

  Sigrun Helene Løken, betre kjend som Lene Løken, døde natt til søndag, 73 år gammal. Løken var ein sentral person i norsk kinobransje, og også Ap-politikar. Familien hennar opplyser om dødsfallet i eit Facebook-innlegg.

  Lene Løken, Film og Kino
  Foto: Helge Hansen