Hopp til innhold

Høyeste seertall siden begravelsen til Lady Diana

Vi må helt tilbake til EM i 2000 for å finne høyere tall på en EM-finale i dette årtusen. Over 1,5 millioner så EM-finalen i Norge. I Storbritannia ble den sett av nesten 31 millioner.

Italia

Italia med dobbeltseier i 2021.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / Reuters

Italia kan si seg fornøyd med dobbeltseier i år – de gikk til topps i både Eurovision og EM.

1 513 000 så finalen søndag kveld i Norge.

– Utrolig gode tall, kort og godt, sier sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt.

– Over halvannen million i gjennomsnitt er helt oppsiktsvekkende.

Prinsesse Diana

Prinsesse Diana (1961 - 1997).

Foto: JOHN STILLWELL / AP

Men nesten 31 millioner så kampen på britisk TV, skriver BBC. Det er det høyeste seertallet siden begravelsen til Lady Diana i 1997.

Høydepunkter: Italia – England.

Italia vant EM-finalen mot England etter et stort sportslig drama søndag kveld. EM-finalen endte brutalt med straffer. Nok en gang var det en straffesparkkonkurranse som knuste drømmen for England.

VM i 2014 ble sett av noen flere

Vi må helt tilbake til EM i 2000 for å finne høyere tall på en EM-finale i dette årtusen. Og det er også bare en VM-finale (2014) som har hatt høyere tall enn årets EM-finale.

Pandemien har ført til høyere seertall fordi folk har vært hjemme. Finalen av Eurovision samlet 1 481 000 seere, som også var skyhøye tall, men at EM-finalen skulle bli sett av flere enn Eurovision hadde ikke sportskommentatoren trodd.

Nettopp fordi mange ser fotball ute på barer og foran storskjermer.

– Andrea Belotti slår til og med Andreas Haukeland. Og Italia vinner uansett hva de er med på i 2021.

Det er ingen tvil om at Saltvedt synes det er stas med så høye tall. Selv tippet han 1,2.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober