NRK Meny
Normal

Jakter på symboler i rystende musikkvideo

Videoen til Donald Glover er full av symbolikk rundt våpenbruk og svarte amerikaneres levekår.

Donald Glover, aka Childish Gambino, skaperen av den kritikerroste TV-serien «Atlanta», la sist helg ut sin nye musikkvideo. Så langt er den sett 50 millioner ganger.

Videoen til låta «This Is America» ser ved første gjennomsyn ut som andre musikkvideoer. Her er dans, sang og en dose voldsbruk. Men det eksplosive engasjementet er skapt av lag på lag med symbolikk og referanser som kommer fram når videoen sees flere ganger. Videoen har skapt engasjement på nettsteder over hele verden, særlig i USA.

YE-Music-Songs

Donald Glover aka Childish Gambino

Foto: Charles Sykes / AP

Historiske referanser

Gjennom mer eller mindre skjulte referanser har de dyttet hele debatten om svarte amerikanernes plass i samfunnet, og om de kontroversielle våpenlovene, inn på fire minutter. Det er som et bevegelig bakteppe til rapstjernen i forgrunnen. Blunker du, går du glipp av noe.

Og jo mer folk leter, jo flere ubehagelige referanser finner de. Mye av symbolikken og referansene må man nok ha røtter i USA for å forstå.

Ulike nettsteder oppdateres stadig med nye observasjoner.

Vår liste er kun et lite utvalg av de poengene som diskuteres på utallige nettsteder:

1: Jim Crow

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

Ifølge nettstedet Buzzfeed referer poseringen i denne scenen til figuren Jim Crow, en svart mann som ble karikert av hvite underholdere på 1800-tallet. Jim Crow ble senere brukt nedsettende som kallenavn på svarte i USA, og etter hvert om raseskillelover, de såkalte Jim Crow-lovene, som innebar raseskille i mange stater i USA.

2: Buksa

Laster Twitter-innhold

Buksa til Childish Gambino i videoen er av samme type som ble brukt av sørstatssoldater i den amerikanske borgerkrigen.

3: Døden på hvit hest

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

Hesten kan være en referanse til en bibelsk tekst i Johannes Åpenbaring 6:8. Døden rir forbi mens folk danser uten å bry seg.

Laster Twitter-innhold

4: Alt filmes

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

Det er veldig vanlig at voldsepisoder i USA filmes av forbipasserende med mobil.

5: Charleston

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

En gruppe svarte sangere ble massakrert i en kirke i Charleston i 2015. Childish Gambino Ser ut til å gjenskape scener fra hendelsene i videoen.

6: Ikke feite biler

Gamle biler
Foto: Skjermdump musikkvideo

Mange rap-videoer er fulle av feite, nye biler. I denne videoen er det bare gamle biler, som ifølge flere av seerne symboliserer at amerikanere flest kjører gamle biler.

7: På flukt

På flukt
Foto: Skjermdump musikkvideo

Svart mann på flukt fra en ikke-svart mob. Twitter-teoriene om hva dette symboliserer er mange.

Her er noen av nettstedene som stadig oppdaterer jakten på symbolikken:

Nettstedet Buzzfeed hevder at de har listet opp alle de skjulte budskapene i videoen, mens Independent har en annen inngang til hvordan de analyserer innholdet. Mashable har listet opp de budskapene de mener å finne, og The New Yorker betrakter videoen som et sterkt kunstverk.

The Atlantic forklarer hvorfor de forskjellige koreografiene som er med i videoen gjør seerne så ukomfertable.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter