Kokkelises ryper med ingefær-fløtesaus
4 ribbede og rensede ryper
1/2 løk i terninger
1/2 gulrot i terninger
1 hvitløkfedd
1 dl hvitvin (kan sløyfes)
salt
pepper
knust enerbær
olje og smør til steking
Skjær av lår og rygg på rypene. Brystkjøttet skal sitte på skroget. Ta gjerne vare på hjerte og lever - det kan du steke, for så å finhakke og ha i sausen. Vask alt
rypeavskjær i kaldt vann. Brun det i litt smør i en kjele. Ha i løk, gulrot og hvitløk. Tilsett hvitvin og fyll opp med vann. Kok kraften i ca 1 time. Skum godt underveis.
Sil kraften og kok den inn til 2 dl.
Bakte rødbeter
400 g små rødbetbiter
4 fedd hvitløk, knust
noen stilker timian
6 ss ballsamicoeddik
4 ss olivenolje
salt
pepper
aluminiumsfolie
Skrell rødbetene og del dem i fire. Legg dem på et dobbelt lag aluminiumsfolie og klem folien godt rundt. Tilsett de øvrige ingrediensene og klem folien sammen til en pakke. Bak rødbetene ved 200 grader i ca 1 time eller til de
er helt møre.
Fløtesaus med ingefær
2 dl innkokt kraft
2 dl fløte
1 1/2 ts finhakket ingefær
1 1/2 ts sukker
saften fra 1 lime, mellomstor
salt
pepper
Kok opp kraft og fløte. La det koke et par minutter. Bland ingefær,sukker og limesaft. Ha det over i sausen og smak til med salt og pepper. Kjør sausen med en stavmikser rett før servering.
Varm smør og litt olje i en stekepanne. Krydre rypene og brun brystene godt. Rypebrystene skal sitte på skroget under staking. Legg dem så over på ryggsiden i en ildfast form el.l. Hell stekefettet over og stek rypene videre i stekeovn ca 7-8 minutter ved 175 grader. La rypebrystene hvile i ca 10 minutter før brystkjøttet skjæres av skroget.