NRK Meny
Normal

Rypdal: – Musikk har vært som terapi for meg

Snart 50 år har gått siden Inger Lise Rypdal sto på scenen for første gang. Nå reiser hun rundt i landet med sin musikalske dagbok. – Livet mitt har ikke alltid vært en dans på roser, sier hun.

Inger Lise Rypdal synger Fru Johnsen

Låten «Fru Johnsen» forarget moralistene da den ble sluppet for nesten 50 år siden.

Slagerne kommer på rekke og rad fra scenen i Drammen teater: «Fru Johnsen» som moralistene ble forarget over og «Romeo og Julie» som jenta fra Toten slo igjennom med og som løftet Inger Lise Rypdal opp på pophimmelen er blant de mest populære.

Snart 50 år etter at karrieren startet med seier i en talentkonkurranse på Gjøvik, reiser hun rundt i Norge med sin musikalske dagbok.

Låtene har betydd mye for henne gjennom et langt artistliv.

Inger Lise Rypdal synger Fru Johnsen.

«Fru Johnsen» er fortsatt populær blant fansen. Her spiller hun den på Drammen teater. Foto: Håvard G. Hagen.

Musikk som terapi

For livet har ikke bare vært enkelt for den folkekjære artisten.

– Livet mitt har ikke alltid vært en dans på roser, sier Rypdal.

Hun har hatt mange motbakker som er så private at hun ikke vil snakke om dem.

– Folk trodde nok at alt var veldig rosenrødt, lekkert, fint og enkelt og sånn. Men jeg har virkelig hatt mange sterke opplevelser, fortsetter hun.

Hun forklarer at musikken har fungert som terapi gjennom livet.

Reddet av Edith Piaf

Det var ingen selvfølge at karrieren hennes skulle bli så lang som den ble.

For ti år siden så det mørkt ut da tilbudene uteble. Hun begynte å tenke på om hun skulle finne på noe annet, men så tenkte hun: Hva annet kan jeg enn dette? Det er jo musikken som er livet mitt.

Hun forteller at redningen kom da hun fikk tilbud om å spille Edith Piaf.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).