Ingen har fler nominasjoner

Aleksander Rybak stiller i en egen kategori når det gjelder nominasjoner til Russland Music Awards.

Alexander Rybak

Alexander Rybak har tatt Russland med storm etter at han vant Melodi Grand Prix der i fjor.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Russisktalende norske Aleksander Rybak, som har hviterussisk opprinnelse, er nå definitivt blant eliten i russisk underholdningsindustri.

Les også: Alexander Rybak stjal showet
Les også: Rybak klar for presidenten
Les også:
Gir seg som popartist

Kveldens musikkprisutdeling på russiske MUZ-TV er den mest prestisjetunge i russisk musikkindustri, og der er Rybak nominert i tre kategorier.

Se kandidatene på MUZ-TV (ekstern lenke)

– Ingen andre artister er nominert i så mange klasser, sier platedirektør Dimitrij Konov i Universal Music Russia som også er Rybaks platedirektør i Russland og de tidligere sovjetrepublikkene.

Nominasjonene er i klassene for årets nykommer, årets melodi og årets artist.

Superhelt

Aleksander Rybaks nye hit i Russland heter «Super geroj» – «Super helt».

Se musikkvideoen på You Tube (ekstern lenke)

I forrige uke fikk han den tvilsomme æren av å bli tildelt prisen for årets plagiat i Russland med denne sangen. Det gjør ingenting, for dette regnes ikke som et nederlag. Det er snarere en bekreftelse på Aleksander Rybaks popularitet.

Les også: Rybak er «årets plagiat» i Russland

Alexander Rybak i Moskva

Rybak vant med tidenes margin under Melodi Grand Prix i Moskva i 2009.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Aleksander Rybak er nå i elitedivisjonen blant russiske artister. Han har fått fire platinaplater for salget av CDen ”Fairytail”. Flere enn 600.000 har kjøpt melodien som ringetone på mobilen. Han er en artist som har mer enn bare en hitmelodi. Han har et program og et show, sier Konov.

Etablert stjerne

I det største musikkmarkedet i Russland, det enorme butikksenteret «Garbushka» i Moskva med over tre hundre butikker er Aleksander Rybak en godt kjent artist.
Ekspeditør Irina i platebutikken Liverpool sier salget av Rybaks CDer var på topp rett etter han vant Eurovisjonsfinalen i fjor. Siden har salget gått litt ned. men han har stabilisert seg som en artist som ligger mellom 1. og 20. plass. Alt avhengig av om han har konserter, deltar på TV-show og lignende. Selv har Aleksander Rybak ikke helt forklaringen på hva som har skjedd.

– Jeg skjønner ikke hva som har skjedd jeg, sier Aleksander og rister på hodet.
Irina i platebutikken mener å ha en del av forklaringen.

– Folk regner Aleksander Rybak både som russer og som europeer. Samtidig er han en artist med et internasjonalt format, sier hun.

Men det er ikke bare Russland som er markedet hans. I Hviterussland er han selvsagt en helt. Det samme er han i Ukraina.

– Han har i løpet av dette året blitt en av de kjæreste artistene til folk i landene til det tidligere Sovjetunionen, sier Konov.

Homorykter

Men det er ikke bare idyll. Går det godt, ja så kommer ryktene.

Etter Eurovisjonsfinalen i Oslo nå i mai har russisk presse vært fulle av artikler om at Rybak skal ha stått fram som homofil. Selv sier han det hele bare er en språklig misforståelse med hviterussiske journalister.

– Jeg opptrådte på en fest som den hviterussiske delegasjonen holdt i Oslo under Eurovisjonsfinalen. Til slutt sa jeg på engelsk «I love You Guys». Engelskkunnskapene hos de hviterussiske journalistene er ikke veldig gode, så de tolket ”Guys” som ”Gays”, hvilket har en helt annen betydning, flirer Aleksander Rybak.

Dermed eksploderte det i russiskspråklig presse.

Alexander Rybak 2

Rybak fikk blant annet spille for den russiske presidenten Dimtrij Medvedjev da denne gjestet Norge.

Foto: David Krekling / NRk

Overskriften var at Aleksander Rybak står fram som homofil. Det har ikke hjulpet at han på russisk TV har avkreftet dette. Et av de store nettstedene for russiske homofile synes også at denne saken var morsom, så de laget like godt et oppslag med et stort bilde av Rybak.

I overskriften stod det:

«Dessverre gutter - han er ikke en av oss!»

Slutt på kjærligheten – Nå skal det satses

Nå skal den unge norske artisten satse for fullt på dette markedet.

– Jeg har vært så dum dette året at siden jeg var forelsket i en norsk jente, så har jeg sagt nei til en masse kule jobber i Russland for å redde kjærligheten. Nå er det slutt på kjærligheten, så nå skal jeg jaggu satse, sier han bestemt.

Uansett hvordan det kommer til å gå i kveld under prisutdelingen, om han ikke får noen av de tre prisene han er nominert i, så ser Russland ut til å ligge for hans føtter.

Det kan være at han må bite i seg ordene fra han siste russiske hit – «Super geroj» – hvor han i refrenget gjentar at han ikke tror på under. Det er mye som tyder på at et under er i ferd med å skje for hans egen del i Russland.

Kulturstrøm

  • Bernies votter er blitt populære

    Vottene Bernie Sanders hadde på under innsettelsen av Joe Biden, stjal mye av oppmerksomheten under seremonien. Mange vil strikke vottene som var en gave til senatoren fra en lærer i Vermont.

  • Skal lage spenningsfilm om korona

    Fantefilm har fått 250.000 kroner i utviklingsstøtte til spenningsfilmen «C19» som tar utgangspunkt i koronapandemien. Pengene kommer fra Norsk filminstitutt, skriver Dagsavisen. Fantefilm har tidligere laget kinofilmene «Bølgen» og «Skjelvet».