Hopp til innhold

Russland deltar ikke i Eurovision-finalen

Russland deltar ikke i årets Eurovision Song Contest i Kiev, opplyser Den europeiske kringkastingsunionen (EBU).

Julia Samojlova

Sangeren Julia Samojlova skulle representert Russland i Eurovision-finalen i Kiev, men er nektet innreisetillatelse.

Foto: Ho / AFP

Årsaken er komplikasjonene rundt russernes bidrag «Flame is burning», som skulle fremføres av Julia Samojlova.

Hun ble i mars nektet innreisetillatelse fordi hun brøt ukrainsk lov ved på opptre på Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014.

EBU skriver i en pressemelding at de tilbød den russiske kringkasteren to alternativer.

– Det ene var å delta via satellitt, og det andre var å finne en annen artist med gyldig innreisetillatelse. Ingen av delene var akseptabelt for kringkasteren, og de har besluttet å ikke vise konkurransen. Det betyr dessverre at Russland ikke får mulighet til å delta i år, skriver EBU.

– Vi ville veldig gjerne få med alle 43 landene, og gjorde alt vi kunne for å få til dette, heter det videre.

Fordømmer Ukraina

Frank Dieter Freiling i ESC fordømmer Ukrainas avgjørelse om å nekte Samojlova innreise.

– Vi mener det undergraver ESCs integritet og upolitiske natur. Oppdraget vårt er å samle alle nasjoner til en vennskapelig konkurranse, sier Freiling.

Jon Ola Sand, som er sjef for Eurovision Song Contest i Den europeiske kringkastingsunionen, sier til NRK at han ikke har noen kommentarer utover pressemeldingen som er sendt ut.

Ukrainas utenriksminister Pavel Klimkin har tidligere sagt til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at det er en provokasjon å sende Samojlova til Eurovision-finalen. Den ukrainske etterretningstjenesten har utestengt henne i tre år.

Russland har ingen folkeavstemning for å velge sine deltakere. I stedet er det TV-kanalen Pervij kanal (Første kanal) som velger hvem som skal representere landet.

Fjorårets vinner var også kontroversiell. Ukrainske Jamala vant med en sang som handlet om Josef Stalins deportasjon av krimtatarene i 1944.

Eurovision-finalen holdes i Kiev lørdag 13. mai.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP