Hopp til innhold

Russland truer med Wikipedia-blokade

Russiske myndigheter vil blokkere tilgangen til Wikipedia i hele landet dersom ikke redaktørene gir etter og fjerner en artikkel om cannabis.

Russisk Wikipedia-artikkel om charas

ULOVLIG KUNNSKAP: En artikkel om den indiske hasj-varianten charas er lovstridig, ifølge en russisk domstol. Nå krever myndighetene.

Foto: Wikimedia Commons / Skjermdump

Det er det statlige russiske medietilsynet Roskomnadzor som har skrevet brev til Wikimedia-stiftelsen, med krav om at en artikkel fjernes fra den russiske utgaven av nettleksikonet, skriver blant andre RT.

Ulovlig hasjoppskrift

Den omstridte artikkelen omhandler charas, en indisk avart av hasj. En domstol i Astrakhan-regionen fastslo tidligere i sommer at artikkelen bryter russisk lov ved å gå i detalj om fremstillingen av ulovlige narkotiske stoffer.

Nå varsler tilsynet at de vil blokkere tilgangen til hele nettstedet dersom Wikipedia ikke etterkommer kravet.

Det opposisjonelle, Latvia-baserte nettstedet Meduza gjengir deler av brevet, der tilsynet forklarer det drastiske tiltaket med at Wikipedias sikkerhetssystemer ikke lar dem blokkere enkeltartikler.

«I dette tilfellet, hvor Wikipedia har valgt å basere seg på https-protokollen, som ikke tillater begrensning av enkeltsider, vil hele nettstedet bli blokkert», heter det i brevet.

Blokkerer flittig

Dersom Roskomnadzor gjør alvor av trusselen, vil det ifølge Meduza være første gang en russisk domstol har beordret Wikipedia-innhold fjernet.

Det er imidlertid langt første gang et stort nettsted blir blokkert på grunn av innhold myndighetene ikke liker.

Tidligere denne måneden ble det brukerdrevne nyhetsnettstedet Reddit blokkert i en kortere periode for å ha formidlet oppskrifter på dyrking av fleinsopp.

Det er heller ikke bare narkotiske stoffer som kan påkalle sensurmyndighetenes vrede.

I april i år kunngjorde Roskomnadzor at det er ulovlig å publisere såkalte memer som fremstiller offentlige personer på en måte som «ikke har noe med personligheten deres å gjøre», skrev blant andre Washington Post.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober