NRK Meny
Normal

Russisk politiker vil etterforske Apples utgivelse av U2-album

Den høyreorienterte politikeren Alexander Starovoitov mener Apple driver homofil propaganda ved å gi ut U2s «Songs of Innocence» på iTunes.

Bono

GA UT GRATISALBUM: U2 lot alle iTunes-brukere laste ned deres nyeste album, «Songs of Innocence», i september i fjor. Nå reagerer en russisk politiker på albumcoveret.

Foto: Mike Coppola / Afp

Da U2 skulle slippe sitt forrige album, «Songs of Innocence», endte 500 millioner iTunes-kunder med å få albumet gratis - selv om de ikke hadde bedt om det.

Den russiske politikeren Alexander Starovoitov fra partiet LDPR reagerer sterkt på det han kaller homofil propaganda. Han mener Apple forsøpler ungdom med ulovlig innhold. Det skriver den engelske avisen The Guardian.

Ifølge avisen skal Starovoitov ha bedt Russlands riksadvokat om å etterforske Apple for å distribuere homofil propaganda til mindreårige.

Skjorteløs far og sønn

Albumcoveret viser bandets trommis, Larry Mullen Jr som omfavner sin 18 år gamle sønn, Elvis – skjorteløs.

Bildet er tatt av fotograf Glen Luchford, og gruppa sier det er en visuell metafor for albumet og temaet : «Å holde fast i sin egen uskyld er mye vanskeligere enn å holde fast ved noen andres.»

Starovoitov er uenig i bandets tolkning og mener U2s albumkunst promoterer sex mellom menn.

The Guardian siterer den russisk avisen Izvestia, som har intervjuet den russiske advokaten Evgeny Tonky. Advokaten sier han er klar for å saksøke Apple for å få en kompensasjon for moralske skader på vegne av sin egen sønn.

Laster Twitter-innhold

Sterke reaksjoner

Hvis Apple blir dømt for å distribuere homofil propaganda til ungdom, kan selskapet ifølge The Guardian bli tvunget til å pause sitt arbeid i Russland i opptil 90 dager, eller betale en bot på en million rubler, som tilsvarer rundt 150 000 kroner.

Albumet ble først lansert med et annet cover. De skjorteløse mennene ble lansert da fysiske kopier av albumet kom for salg.

Da Apples administrerende direktør, Tim Cook sto fram som homofil, fjernet et universitet i St. Petersburg et monument av Steve Jobs og Apple. Avgjørelsen skal ha vært en respons på Cooks legning.