Det er trettende dag jul, jeg har kastet juletreet ut av stua og nissene har gått i dvale i kassen merket "julepynt". I huskapellet til hellige Olga menighet i Oslo lukter det røkelse, og kvinner med tørklær på hodene tenner lys. Det blinker i gull fra ikonene og om litt starter julegudstjenesten i den russisk-ortodokse kirken.
"Gamle juledag" har denne dagen blitt kalt i Norge, navnet hang i gjen fra den gangen vi fulgte den julianske kalenderen, som ligger tretten dager etter den gregorianske, som vi følger nå. I den russisk-ortodokse kirken er det gammel tidsregning som gjelder fortsatt.
Kalenderen har gått i gjennom mange forandringer opp gjennom Russlands historie. Etter revolusjonen i 1917 ble det eksprimentert med diverse "revolusjonere" kalendre, men fra 1940 har den verdslige tidsregningen vært den samme i øst og vest.
"Før revolusjonen var julen en viktig høytid i Russland, etter revolusjonen ble nyttår viktigere" forteller Raisa Cirkova, som jeg møter etter julegudstjenesten. Under sovjettiden ble mange av de gamle juleskikkene flyttet til nyttårsaften, "nytt nyttår" vel og merke. Men russiske familier levde et dobbeltliv; "På skolen var vi så sovjetiske, hjemme, når det kom påske og jul, var vi alle på kjøkkenet hos mor".
En uke senere står jeg på kjøkkenet hjemme hos Raisa og forbereder feiringen av "gammelt nyttår". Etter tradisjonen skal det minst tolv retter på bordet. Boghvetegrøt, eller "fyrstegrøt" som russerene kaller det, blir regnet som nasjonalmat og må være med, og det skal serveres gris. Raisa forteller at i gamledager inviterte man venner og naboer til helstekt gris på nyttårsaften, alle fikk kjøtt når de kom og betalte penger når de gikk. Pengene ble donert til kirken som delte dem ut til de fattige. "Nyttår på russisk," sier Raisa, "hvordan du feirer dette året, hva du føler og hva du gjør - slik blir året. Hvis du viser barmhjertighet blir året bra."
Venniner og venner kommer, alle har med seg noe til festen og alle hjelper til med forberedelsene. Etterhvert er det mer enn 12 retter på bordet og Raisa mener det nye året vil gi "overflod av lykke".