Hopp til innhold

Russisk forfatter tiltalt for kritikk av krigen

Den russiske forfatteren Dimitrij Glukhovskij ble 7. juni tiltalt for brudd på den spesielle loven om diskreditering av Russlands militære styrker. Det melder den Putin-vennlige avisa pravda.ru.

Glukhovskij ble verdenskjent for kultromanen «Metro 2033», som kom på norsk i 2015. Der skildrer han livet i Moskvas T-banesystem etter en fiktiv atomeksplosjon. Dataspillet «Metro 2033» er basert på boka.

Glukhovskij skrev et innlegg på Instagram i forbindelse med den russiske frigjøringsdagen der han mente Russland heller burde markere den pågående kampen mot fascismen enn å feire seieren over tyskerne i 1945.

I en post på Instagram i dag svarer Glukhovskij med å si at myndighetene må erkjenne at dette er en ekte krig mot hele det ukrainske folk, at den må stoppes umiddelbart og at alle russiske soldater må sendes hjem.

Kultforfatteren har gjennom flere år blogget kritisk om Russlands ledelse. Blant annet var han negativ til hvordan OL i Sotsji ble håndtert da han deltok i Bokprogrammet i NRK.

Dimitrij Glukhovskij
Foto: Dimitrij Glukhovskij

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.