Hopp til innhold

Russerne bergtar

Igjen slynget 1300 mennesker seg i kø utenfor Nidarosdomen for å høre mannstemmene fra Russland. Og de ble så langt fra skuffet, skriver Randi Wenche Haugen.

Olavsfestdagene - Middelaldermarkedet

POPULÆRE RUSSERE: Korsangerne i Moskvapatriarket har skapt lange køer foran Nidarosdomen i Trondheim. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Les også: Fra hemmelighet til folkefest

Les også: Russisk sang - en hit i Trondheim

Les også: Ikke nyskapende nok

 

Randi Wenche Haugen - blogger fra Olavsfestdagene

PÅ PLASS: Randi Wenche Haugen blogger fra Olavsfestdagene i Trondheim.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

I sine sorte kjortler med belte stod korsangerne i Moskvapatriarkatet i oktagonen og sang den russiske folkesjelens avtrykk i musikken gjennom århundrene så vi satt med tårer i øynene.

Tirsdag sang de i Stangvik kirke i Surnadal - onsdag i Oppdal kirke. Også der var det utsolgte hus.

Unik kombinasjon

En kan undre seg på hva det er med denne fjerne ortodokse sangen som treffer oss så sterkt. Slik jeg opplever det, er det den unike kombinasjonen av repertoar og stemmer som skiller deres konserter fra alt annet jeg har hørt. De eldste religiøse sangene er mer enn tusen år gamle og folkesangene antagelig like gamle.

De viser oss en eldgammel side av russisk kultur vi sjelden forbinder med dagens politiserte formidling av Russland.

Gjenkjenner det universelle

Melodiene smelter sammen russiske følelser: glede, ensomhet, melankoli, natur og kjærlighet med et intenst nakent og rent uttrykk.

Og når dette koret som består av enestående solostemmer legger hele sin fargeskala inn i følelsene, ja, da gjenkjenner vi det universelle i menneskelivet enten det er i Trøndelag i dag eller fjerne tiders Russland.

Russisk kvalitet

Moskvapatriarkatet på besøk i Trondheim.

Mannskoret som fikk trønderne til å gå mann av huse.

Foto: Tone Winje / NRK

Få uttrykk berører oss sterkere enn den menneskelige stemme, og dette korets syngemåte har en urkraft i seg som går tvers igjennom hverdagens lydbilde. Den ene sangeren etter den andre trer ut av korets fellesklang og åpenbarer sterke personlige solostemmer som beveger seg fra hvisken til vulkanutbrudd.

Stemmene har styrke av stål og en varm klang som er fulltonende i alle registre. En slik stemmekvalitet treffer som en stråle langt inn i sjelen på tilhørerne.

Slik stemmeutvikling er resultatet av århundrelang akkumulering av pedagogisk erfaring og tradisjon. Noe russerne har drevet til et varemerke.

Krigsgravene på Oppdal

Da koret besøkte Oppdal ble de tatt imot av lokalfolk på flytende russisk, og servert trøndersodd og jordbær med bål og naturopplevelser.

Deretter besøkte de russiske krigsgraver og ble informert om historien fra krigens dager. Sterk opplevelse for alle som var til stede. Koret sang spontant en hilsen til sine landsmenn, mens solen brøt igjennom.

Mange tårer falt til jorden under denne seansen.

I dag flyr russerne tilbake til Moskva og sommerferie, men de er allerede booket for neste års Olavsfestdager i Trondheim.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.