Russemusikk: Et springbrett til en internasjonal musikkarriere

Flere og flere plateselskaper ser til russemusikken for å finne nye stjerner. – Mange undervurderer sjangeren, sier markedsdirektør i Sony Music.

TIX på Sentrum Scene

RUSSEMUSIKK: Andreas Haukeland, også kjent som «TIX» er en av de største russemusikkprodusentene i Norge. Her under en konsert på Sentrum Scene i januar.

Foto: Twins Productions

Russelåter, en musikksjanger med hurtig tempo, mye bass og tekster som omhandler sex, fyll og fest, er en utskjelt sjanger blant mange – men også svært undervurdert.

For flere norske artister har russemusikk vært et springbrett til store karrierer. DJ Broiler, Kygo og Andreas Schuller har alle lagd russelåter.

Lars Ribe

– UNDERVURDERT: Leif Ribe i Sony Music Norway sier de følger nøye med på russemusikk.

Foto: Petter Sommer / NRK

Mens Schuller nå bor i Los Angeles og lager musikk for Justin Bieber og Jason Derulo, fronter Kygo forsiden på et verdenskjent musikkmagasin.

Markedsdirektør i Norge for Sony Music, Leif Ribe, sier de følger sjangeren tett.

– Det er veldig mange som undervurderer russemusikken. Vi gjør absolutt ikke det. Vi har oppdaget for lenge siden at dette er en plattform for store karrierer, sier han.

Populært

Andreas Haukeland

SUKSESS: Andreas Haukeland, eller TIX, tjener millioner av kroner på å produsere russelåter.

Foto: Petter Sommer / NRK

Blant de største innen russemusikk finner vi Andreas Haukeland, med artistnavnet «TIX». Han tjener millioner på å lage russelåter og har signert platekontrakt med Sony.

– Jeg har kanskje gitt et lite stikk til store deler av musikkbransjen ved å vise hva en stusslig liten russeprodusent på gutterommet klarte å få til, sier Haukeland.

Han sier det handler om å lage kommersielle låter som slår an hos lytterne.

– Tar låten av på Spotify, iTunes og Youtube, så forstår man at låtene har en kommersiell verdi. Det er da en artist begynner å bli interessant for et stort plateselskap.

Ribe har store forhåpninger til 22-åringen.

– Jeg har kjempetro på «TIX» og tror han kan bli en av de store norske kommersielle artistene i løpet av noen år.

Utskjelt

«TIX» fikk mye kritikk i media i fjor for å ha laget grove og kvinnediskriminerende russelåter, men nå har han altså platekontrakt med Sony og millioner av kroner på bok.

TIX vil ikke si nøyaktig hva årsinntekten er, men når vi tipper åtte millioner, svarer han at det ikke er så langt unna.

Det var teksten til blant annet låten «Sjeiken» som fikk mye oppmerksomhet, med bruken av uttrykk som «hore» og «tøs».

Er det greit at jenter blir kalt tøs og hore i disse sangene som dere gir ut?

– Det finnes selvsagt en grense, men sammenlignet med tekstene til mange store internasjonale rap- og rockeartister, så er det ikke så mye som skiller dette fra «TIX» sine tekster, sier Ribe.

– Jeg pleier å leie inn en fyr for å rope banneordene inn i mikrofonen. Jeg har aldri bannet i hele mitt liv, sier han.

Kritikken har i hvert fall ikke hindret 22-åringen å gjøre stor suksess.

Haukeland solgte i januar ut Sentrum Scene, har over 40 millioner avspillinger på Spotify, og spiller 100 konserter i året.

Kulturstrøm

  • Gode seertall for «Heimebane»

    Andre sesong av NRK-serien «Heimebane» hadde premiere søndag kveld, og totalt 643.000 fikk med seg den første episoden. Dette er høyere tall enn i fjor. Seerprosenten på 38 prosent også høyere enn for premieren på første sesong, og NRKs dramasjef Ivar Køhn er godt fornøyd.

    Heimebane sesong 2
    Foto: NRK
  • SVT felt etter valg-debatt

    SVT er felt i svenske PFU for brudd på kravet om upartiskhet, skriver Expressen. Den svenske Granskningsnämnden har felt TV-kanalen for å ta avstand fra Sverigedemokratarnas leder Jimmie Åkesson under en direktesendt TV-debatt høsten 2018, rett før det svenske parlamentsvalget, skriver Medier 24.