NRK Meny
Normal

Sammenlikner russelåter med punk

De største plateselskapene i Norge mener det lukter punk av russemusikken. – En fjern sammenlikning, fnyser DumDum boys-trommis.

Andreas Haugeland alias TIX

INNBRINGENDE: Artisen TIX alias Andreas Haugeland har tjent gode penger på russelåter. Opprøret i musikken blir av plateselskapene sammenliknet med punk-bevegelsen.

Foto: privat

Russelåter har blitt millionindustri. Flere aktører i platebransjen mener russens festmusikk kan sammenliknes med den opprørske punk-kulturen som herjet verdens ungdommer på 70-tallet.

– På samme måte som punken fikk mye tyn og punkere var den tidens rebeller, så er dette bare dagens versjon av det, sier markedsdirektør for Sony i Norge, Leif Ribe.

Leif Ribe

Leif Ribe i Sony Music drar paralleller mellom punken på 70-tallet og dagens russelåter.

Foto: FOTO: SONY MUSIC

Han utdyper at musikk opp gjennom tiden har hatt evnen til å sjokkere samfunnet.

– Det er ikke noe nytt i det. Punk provoserte, akkurat som både Marilyn Manson gjorde på 90-tallet, Eminem gjorde på 2000-tallet og russelåtene gjør i dag, sier Ribe.

Opprørske tendenser

Han får støtte av Helene Skyberg i plateselskapet Universal. Hun synes det er gøy at russelåtene, i likhet med punk, skaper debatt.

– Det er nok noe i den opprørske tendensen. Russemusikken blir uglesett av bransjen og stikker seg litt ut, slik som punken gjorde, sier Skyberg, men legger til:

– Personlig synes jeg punkbevegelsen hadde et viktigere politisk budskap enn objektifiseringen i russelåttekstene. Jeg håper ikke diverse uttrykk som "luremus" og "gutta kaster mynt og cummer som kanoner" er politisk motivert.

– Helt fjern

En link mellom punk og russemusikk faller ikke i like god jord hos alle.

– Nei, den sammenlikningen er helt fjern, sier tidligere trommis i det norske punk-bandet Wannskrækk, Sola Johnsen.

Sola Johnsen DumDum Boys, Bergenfest 2006

FJERN: Sola Johnsen mener det blir for lettvint å sammenlikne punk med russehits.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Han er nå musikkprodusent i NRK P1 og trommis i DumDum boys. Han mener punkbevegelsen representerte noe som er mye større enn provokasjonene i dagens russelåter.

– Russelåtene handler vel for det meste om å ha seg. Punken dreide seg om identitet, i russelåtene ser jeg ikke noe av dette. Så det der holder ikke, sier Johnsen.

Han har liten tro på at dagens russ kommer til å føle en dyp nostalgi rundt russemusikken når de om tjue år ser tilbake.

– Pisser om kapp

Musikkanmelder og tidligere punk-vokalist Harald Fossberg er både enig og uenig i sammenlikningen.

– Jeg ser punksammenstillingen. De russelåtgutta banker jo ut låter kjapt og spontant med de midlene de har til rådighet. Men russelåtene er jo laget for å tjene penger, det var ikke punken, understreker Fossberg.

Aftenpostens musikkanmelder Harald Fossberg

PUNKVETERAN: Harald Fossberg var vokalist i Hærverk, et av Norges første punk-band.

Foto: Aftenposten

Han mener dessuten at en av de store forskjellene ligger i den kommersielle party-kulturen.

– Discomusikk var festmusikk. Punk var de som skulle ødelegge festen. De som lager russelåter kappes om å selge til høystbydene, fetstglad ungom. Men for all del, det er kanskje disse låtskrivernes måte å pisse om kapp på?

LES OGSÅ:

Russemusikk: Et springbrett til en internasjonal musikkarriere

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP