Rune Bratseth

Tidligere fotballspiller Rune Bratseth var gjest i Stjerneklart mandag 4. mai.

Rune Bratseth
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

HØR: Stjerneklart med Rune Bratseth

Rune Bratseth ble født 19. mars 1961 i Trondheim som sønn av møbelhandler Ole Sigurd Bratseth og hans kone Åse som var sykepleier. Han vokste opp sammen med foreldrene, den 3 år eldre broren Stein Kristian og den 11 år yngre broren Ståle. Han gikk på Nidarvoll Barneskole, Gerhard Schønings ungdomsskole og videregående skole, på språklinja og var Manchester City-fan.

Etter videregående og militærtjeneste i 1. Bataljon på Setermoen, gikk han 3 år på lærerskole og 1 år på idrettshøgskole i hjembyen. Som barn og ungdom var han et lovende friidrettstalent som hevdet seg godt i Donald Duck-lekene, og i skiløypa var han også god, blant annet som ivrig deltaker i Nardo-rennene.

Hans fotballkarriere startet rundt 10-årsalderen i Nidelv IL der han spilte til han var 21 år. For i 1983 kom han til Rosenborg der han fikk med seg 4 sesonger og 83 seriekamper og ble seriemester i 1985 under Nils Arne Eggens ledelse. Han debuterte på det norske landslaget i februar 1986 mot Grenada i Saint George’s under Tor Røste Fossens ledelse.

I løpet av de 8 årene han spilte på landslaget som markant midtstopper fikk han med seg 60 landskamper og scoret 4 mål. Høydepunktet var deltakelsen i VM-sluttspillet i USA i juni 1994 under Egil Drillo Olsens ledelse, der Rune var kaptein. Det ble seier over Mexico, tap for Italia og uavgjort mot Irland, og dermed var Norge utslått.

Men det er som profesjonell spiller for det tyske bundesligalaget Werder Bremen at Rune har hatt størst suksess. Han dro dit i 1987 og fikk med seg 230 seriekamper for klubben, som midtstopper, eller aller helst libero, før han la opp i 1994. Det ble Bundesligamesterskap i 1988 og 1993, tysk cupmesterskap i 1991 og 1994, og han vant cupvinnercupen i 1992 sammen med klubben sin etter å ha beseiret AS Monaco i finalen på Estadio da Luz i Lisboa med 2-0.

Etter proffkarrieren reiste han hjem til Trondheim og ble sportsdirektør for Rosenborg i 1995, i en meget fremgangsrik periode for klubben. For Rune ble seieren over AC Milan på San Siro stadion i Milano, og avansement til kvartfinalen i Mesterligaen det året, et suverent høydepunkt. Jobben som sportsdirektør hadde han fram til sesongstart i 2006 da han varslet fra om at han trengte en pause fra jobben for å hente seg litt inn. I februar 2007 sa han opp stillingen og ble om høsten etterfulgt av Knut Torbjørn Eggen som imidlertid måtte gi seg etter kort tid, og Rune måtte inn og assistere igjen.

Fra nyttår 2008 gikk han inn i en 60% stilling i klubben for å ta seg av spilleroverganger, utbygging av et treningsanlegg på Lade og å være ekspertkommentator i RBKs egen TV-kanal. Etter at han gikk av som sportsdirektør, har han fått en rekke tilbud fra utenlandske klubber, men han har konsekvent takket nei.

Han har vært, og er, ekspertkommentator for fotball på TV, sist sett i Mesterliga- og UEFA-kampene på TV3 og Viasat4. Rune har fått en rekke utmerkelser, blant dem Kniksens hederspris, og han er tatt ut på drømmelaget til veldig mange fotballeksperter.

Han bor på Byåsen i Trondheim sammen med kona Marit Husby Bratseth, og med henne har han sønnene Eivind på 22 og Fredrik på 18, samt datteren Kristine på 15 år. Familien har hytte på Nerskogen.

Stjerneklart med Rune Bratseth, NRK P1, mandag 4. mai kl 22.05

Kulturstrøm

  • Anonym forfatter står fram

    En tidligere ansatt i Trump-administrasjonen, som anonymt kalte president Donald Trump uberegnelig og uegnet, står fram. Forfatteren av boka «A Warning» viser seg å være Miles Taylor som var stabssjef i Department of Homeland Security.

    Kirstjen Nielsen og Miles Taylor i 2019
    Foto: Alex Brandon / AP/NTB