Hopp til innhold

Rundt midnatt med Django

Lørdag er det 100 år siden Django Reinhardt ble født i et omreisende sigøynerfølge i Belgia.

Se Django Reinhardt i opptak fra 1939

Django Reinhardt
Foto: presse

Sine første 20 år tilbrakte han i ei campingvogn, som ble parkert i en sigøynerleir utenfor Paris da han var 8. 12 år gammel fikk han en banjo, og alt året etter spilte han i band på dansehaller og i nattklubber.

Spilte med to fingre

18 år gammel kom han hjem fra spillejobb og antente celluloid-blomstene som kona laget for å selge på markedet. Det kostet ham flere fingre og halvannet års sengeleie. Da lærte han seg å spille gitarsolo med bare to fingre på venstrehånda. Fra så dårlige odds kom den europeeren som kanskje har hatt størst innflytelse på jazzmusikken.

Renessanse

Også i Norge ble Django svært populær. Mange swing-, rytme- og jazzklubber over hele landet hadde gjerne sin ”Django”, en lokal koryfé som hadde ord på seg for å spille gitar nesten som Django Reinhardt. Det gikk nok mest på musikkstilen til Quintette du Hot Club de France, for den overlevde Django, som døde alt i 1953. Fra 1980-tallet kan vi snakke om en renessanse for Django-musikken. I dag finnes det tallrike Hot Club band, og det arrangeres Django-festivaler over hele verden. Ikke minst i Norge, der Django-disippel Jon Larsen står for både Hot Club Records, stringswing-band og en årlig festival.

Etterfølgerne

Sigøynermiljøene på kontinentet har fostret en rekke fremragende etterfølgere til Django, men trolig kan ingen måle seg med Jimmy Rosenberg. Jon Larsen skrev Jimmy the Kid til talentet, og de spilte den inn sammen på plata – Swinging With Jimmy – i 1993. Da var Jimmy 13 år gammel og det var hans studiodebut. I tiåret som fulgte ble det turnert og spilt inn en rekke plater med Jimmy: sammen Jon Larsen, Hot Club de Norvège, Stian Carstensen, Ola Kvernberg og en rekke fremstående sigøynerartister. Helt til 2004 da Jimmy brøt sammen på scenen i Kragerø. Siden har det vært helsvart.

Se Jimmy Rosenberg, 10 år gammel

Jon & Jimmy

Jon & Jimmy-regissør Bjørn Ola Bjørntoft og Jon Larsen
Foto: NRK

Jimmy’s liv har aldri vært noen dans på roser. Hans enorme talent har en bakside så dramatisk og trist at fantasien nesten ikke strekker til. Jon Larsen har fortalt meg historia, og jeg kan bare råde lytterne til å se Fakta på lørdag: Jon og Jimmy på NRK1 klokka 2150. Ferdig i god tid før Rundt midnatt.

Spillelista for midnattstimen lørdag:
• Johnny Hodges – Everybody Knows (Everybody Knows Johnny Hodges) 1964
• Frøy Aagre – Steam Train (Cycle of Silence) 2009
• Jimmy Rosenberg – Nuits des Saint-Germain (The Best of Jimmy Rosenberg) 1997
• Jimmy Rosenberg & Jon Larsen – Jimmy the Kid (Portrait of Jon Larsen) 1993
• Steve Dobrogosz – I Will (Golden Slumbers) 2009 – forrige ukes lytterkonkurranse
• Inger Marie Gundersen – I Will (By Myself) 2006
• Dizzy Gillespie - ?? – kanskje ikke rett timing, men en standard du kjenner? Ukas konkurranse
• Gene Krupa Swingband – I Hope Gabriel Likes My Music (An Introduction to Roy Eldridge) 1936
• Listen! – Dovregubbens Hull (Listen II) 2009
• Irakere w/ Paquito D’Rivera – Concerto para flaut y Adagio de Mozart (Havana Jam) 1979
• Freddie Valiers StringSwing – Nobody’s Sweetheart (Jazz, Hot & Swing. Jazz i Norge 1920 – 1940)
• Bjarne Nerem w/ strings – Yesterdays (How Long Has This Been Going On) 1971

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.