NRK Meny
Normal

Rullebaner søkes!

I jubileumsåret for norsk luftfart og luftsport roper modellflyklubbene et varsko her for sportens fremtid, de er i desperat mangel på steder hvor de kan utføre sporten sin.

Gjøvik og omegn modellflyklubb
Foto: Pål Thoresen

hør innslaget her

Fra golfbane til rullebane?

Gjøvik og omegn modellflyklubb er en aktiv klubb med over 70 medlemmer som møtes en gang i uken på Lena uenfor Gjøvik, sneen danner store fonner som gjør det umulig og sende opp noen fly den dagen nitimen var på besøk, men vinterens grep rundt rullebanen hindrer ikke medlemmene i og møtes for og starte opp motorene til spredt applaus for de tilstedeværende.

Gjøvik og omegn modellflyklubb

Karl Kans Glommen og Ole Kristian Øfstås i Gjøvik modellflyklubb

Foto: Pål Thoresen / NRK

Men Karl Hans Glommen er bekymret for sportens fremtid,

- De legger golfbaner på snart hver gressplen her i landet, men en av de raskest økende sportene må ta til takke med nedlagte grusveier og islagte vann, sier han.

Støyen er merkbar der flyet hans takser rundt på parkeringsplassen før det ender opp i rusegropa, jeg prøver meg med at det bråker noe mer enn en golfbane, og at det kanskje er årsaken, men Glommen parrerer med og si at fler og fler av flyene har gått over til elektrisk motor, modellflysporten har da også blitt miljøvennlig må da vite.

Sport for alle

Klubben har medlemmer fra 9 til 70 år, og det trenger ikke og være en dyr hobby bedyrer Ole Kristian Øftsås, vel og merke om flyet foretar en kontrolert landing.

-Vi har alle kræsjlandet igjennom årene, men du lærer av dine feil, start med noe billig rask og avanser etterhvert, sier han.

I forbindelse med jubileumsåret er det mange flystevner rundt om i landet, men EM på Elverum i juli er det som klubbens medlemmer fokuserer mest på.

- Vi har fremdeles god plass i pokalskapet, sier Glommen og Øftsås med et lurt smil.

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverden holder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix