Rullebaner søkes!

I jubileumsåret for norsk luftfart og luftsport roper modellflyklubbene et varsko her for sportens fremtid, de er i desperat mangel på steder hvor de kan utføre sporten sin.

Gjøvik og omegn modellflyklubb
Foto: Pål Thoresen

hør innslaget her

Fra golfbane til rullebane?

Gjøvik og omegn modellflyklubb er en aktiv klubb med over 70 medlemmer som møtes en gang i uken på Lena uenfor Gjøvik, sneen danner store fonner som gjør det umulig og sende opp noen fly den dagen nitimen var på besøk, men vinterens grep rundt rullebanen hindrer ikke medlemmene i og møtes for og starte opp motorene til spredt applaus for de tilstedeværende.

Gjøvik og omegn modellflyklubb

Karl Kans Glommen og Ole Kristian Øfstås i Gjøvik modellflyklubb

Foto: Pål Thoresen / NRK

Men Karl Hans Glommen er bekymret for sportens fremtid,

- De legger golfbaner på snart hver gressplen her i landet, men en av de raskest økende sportene må ta til takke med nedlagte grusveier og islagte vann, sier han.

Støyen er merkbar der flyet hans takser rundt på parkeringsplassen før det ender opp i rusegropa, jeg prøver meg med at det bråker noe mer enn en golfbane, og at det kanskje er årsaken, men Glommen parrerer med og si at fler og fler av flyene har gått over til elektrisk motor, modellflysporten har da også blitt miljøvennlig må da vite.

Sport for alle

Klubben har medlemmer fra 9 til 70 år, og det trenger ikke og være en dyr hobby bedyrer Ole Kristian Øftsås, vel og merke om flyet foretar en kontrolert landing.

-Vi har alle kræsjlandet igjennom årene, men du lærer av dine feil, start med noe billig rask og avanser etterhvert, sier han.

I forbindelse med jubileumsåret er det mange flystevner rundt om i landet, men EM på Elverum i juli er det som klubbens medlemmer fokuserer mest på.

- Vi har fremdeles god plass i pokalskapet, sier Glommen og Øftsås med et lurt smil.

Kulturstrøm