Hopp til innhold

RR gjør comeback på radio

En kollapset lunge var det som skulle til for å få gutta i Radioresepsjonen til å stille seg bak mikrofonen igjen. Men denne gangen er det P2 som er kanalen.

Radioresepsjonen - Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim

Tore Sagen, Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim i Radioresepsjonen har kledd seg for radio på kulturkanalen P2.

Foto: Christine Barlow / NRK

– Det blir jo litt annerledes å lage radio for kulturkanalen P2. Vi må være påpasselig med å fortelle folk at programmet vanligvis går på P3, slik at P2-lytterne ikke får helt sjokk, forteller Steinar Sagen i Radioresepsjonen.

RR-trioen stepper inn for satireprogrammet «Hallo i uken» førstkommende lørdag, da programleder Jørgen Strickert ligger på sykehuset med en kollapset lunge.

Går for hån og spott

– «Hallo i uken» er jo et satireprogram, derfor tenkte vi at vi kunne fortsette i samme sjanger. Da jeg slo opp ordet satire, fant jeg ut at det opprinnelig var en diktart av blandet innhold uten strengere komposisjon hos romerne. Videre er det diktverk som håner og latterliggjør menneskenes dårskap og laster. Og det er nettopp det vi kommer til å gjøre på lørdag, forklarer Sagen.

Jørgen Strickert

Radioresepsjonen må vikariere for Hallo i uken da Jørgen Strickert ligger på sykehuset med en kollapset lunge.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Vi skal også sørge for at det blir litt pling plong- og ding dang-musikk i kjent P2-ånd, legger han til.

Radioresepsjonen hadde sin siste sending på P3, 17. mai i år - til stor fortvilelse for deres mange fans. Nå er de klare med nytt TV-show, som har premiere på NRK3 i oktober.

– Eldre tjukke karer

– Dette er de beste vikarene man kan få, sier Jørgen Strickert fra sykesengen på fra St. Olavs hospital i Trondheim.

– Jeg har fått høre at det ofte er unge, høye og tynne menn som får kollapset lunge. Derfor kan jeg være helt sikker på at det samme ikke skjer med de eldre, tjukke karene i Radioresepsjonen, flirer han.

Strickert har masse tid til å høre på radio fra sykesengen og gleder seg til å høre vikarene på lørdag. Han er likevel litt bekymret.

Kollapser gjerne enda en lunge for RR

– Det er jo en risiko for at de har glemt radio nå som de har jobbet noen måneder i TV-mediet, frykter han.

– Det som kan skje er for eksempel at de sitter i studio og lager en rekke grimaser, som rent visuelt er veldig underholdende, men som ikke gjør seg på radio uten lyd til. Den kan bli litt ensformig i de 37 minuttene programmet varer, sier Strickert.

– Bortsett fra det er gutta de flinkeste radiomenneskene jeg vet om, og hvis det er dette som skal til for å få dem tilbake på lufta, kan jeg gjerne få den andre lungen min til å kollapse også.

Som å sykle trehjulssykkel

Steinar Sagen kan imidlertid betrygge Jørgen med at det kommer til å gå helt fint å gjøre comeback på radio.

– Å lage radio er som å sykle trehjulssykkel. Har du først lært det, sitter det i ryggmargen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober