Derfor skjuler de seg bak masker

– Hvis du må ha et pent ansikt for å selge musikken din gjør du den til noe mindre, sier Torbjørn Brundtland i Røyksopp til NRK.

Video ROYKSOPP-230312-WW

I takt med sin stigende popularitet og suksess har Røyksopp valgt å bli mer og mer medieskye. På mandag snakker Svein Berge og Torbjørn Brundtland ut om mystikken rundt dem selv i NRKs tv-program Nasjonalgalleriet.

I 2009 tok de en lengre prat med Lydverket, på den betingelsen at de fikk lov til å «mikse» intervjuet. Resultatet kan du se i en video nederst i saken.

Dere liker å skjule dere. Hvorfor det?.

– Det handler om at musikken kommer i første rekke. Hvis du må ha et pent ansikt for å selge musikken din gjør du den til noe mindre, sier Torbjørn Brundtland.

Ikke ulikt Pink Floyd i glansdagene er Røyksopp blitt kjent for et annerledes sceneuttrykk.

Lys, lyd og røykmaskiner er konserteffekter vi alle kjenner til, men satt sammen med veldig merkelige klær mener Røyksopp selv de skiller seg ut i elektronika-jungelen.

– Lyssetting er viktig for oss. Da er det fint å ha masker og klær så vi kan skape interessant silhuetter og skygger. Å skape en atmosfære som er noe annet enn to menn på en scene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røyksopp på Pstereo 2009

De mystiske Røyksopp-gutta spiller de fleste av konsertene sine ikledd merkelige motekreasjoner.

Foto: Per Ole Hagen

– Elektronisk musikk er kjedelig

Elektronika-duoen har brukt den siste tiden til å turnere verden. I forkant av turneen fikk de laget et par gigantiske hoder som de skulle ha på seg på konsertene.

– Den visuelle delen av Røyksopp er betydelig. Det har det gjort helt fra begynnelsen av, sier Brundtland.

– Elektronisk musikk har blitt sett på som nokså kjedelig live. To kvisefri gutter bak en laptop er ikke så spennende. Så da prøver vi å introdusere elementer som gjør opplevelsen til noe mer, sier Berge.

– Det er lov å le av klærne våre

Noen av kreasjonene Tromsø-gjengen ikler seg er veldig langt unna det Ola nordmann ville tatt på seg før en vandretur i hovedstaden.

Røyksopp har et alvorlig uttrykk, og på spørsmål om de rare klærne får man også et alvorlig svar. Nesten.

– Vi vil kommunisere gjennom klærne vi har på oss. At vi bekjentgjør vår tilstedeværele, stotrer Brundtland, før han bryter sammen i latter.

– Jeg har ikke noe bra svar, ler han.

Er det lov å le av klærne deres?

– Det er lov å fnise litt av klærne våre. Vi er jo alvorlige i det vi driver med, men det skal være et element av humor, sier Berge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Rocklegende Spencer Davis er død

    Den britiske rockmusikeren Spencer Davis er død, 81 år gammel. Davis hadde sitt eget band, Spencer Davis Group, sammen med blant andre Steve Winwood. Deres største hits var «Keep on Running» og «Gimme Some Lovin'», ifølge Daily Mirror.