Hopp til innhold

Derfor skjuler de seg bak masker

– Hvis du må ha et pent ansikt for å selge musikken din gjør du den til noe mindre, sier Torbjørn Brundtland i Røyksopp til NRK.

Video ROYKSOPP-230312-WW

I takt med sin stigende popularitet og suksess har Røyksopp valgt å bli mer og mer medieskye. På mandag snakker Svein Berge og Torbjørn Brundtland ut om mystikken rundt dem selv i NRKs tv-program Nasjonalgalleriet.

I 2009 tok de en lengre prat med Lydverket, på den betingelsen at de fikk lov til å «mikse» intervjuet. Resultatet kan du se i en video nederst i saken.

Dere liker å skjule dere. Hvorfor det?.

– Det handler om at musikken kommer i første rekke. Hvis du må ha et pent ansikt for å selge musikken din gjør du den til noe mindre, sier Torbjørn Brundtland.

Ikke ulikt Pink Floyd i glansdagene er Røyksopp blitt kjent for et annerledes sceneuttrykk.

Lys, lyd og røykmaskiner er konserteffekter vi alle kjenner til, men satt sammen med veldig merkelige klær mener Røyksopp selv de skiller seg ut i elektronika-jungelen.

– Lyssetting er viktig for oss. Da er det fint å ha masker og klær så vi kan skape interessant silhuetter og skygger. Å skape en atmosfære som er noe annet enn to menn på en scene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røyksopp på Pstereo 2009

De mystiske Røyksopp-gutta spiller de fleste av konsertene sine ikledd merkelige motekreasjoner.

Foto: Per Ole Hagen

– Elektronisk musikk er kjedelig

Elektronika-duoen har brukt den siste tiden til å turnere verden. I forkant av turneen fikk de laget et par gigantiske hoder som de skulle ha på seg på konsertene.

– Den visuelle delen av Røyksopp er betydelig. Det har det gjort helt fra begynnelsen av, sier Brundtland.

– Elektronisk musikk har blitt sett på som nokså kjedelig live. To kvisefri gutter bak en laptop er ikke så spennende. Så da prøver vi å introdusere elementer som gjør opplevelsen til noe mer, sier Berge.

– Det er lov å le av klærne våre

Noen av kreasjonene Tromsø-gjengen ikler seg er veldig langt unna det Ola nordmann ville tatt på seg før en vandretur i hovedstaden.

Røyksopp har et alvorlig uttrykk, og på spørsmål om de rare klærne får man også et alvorlig svar. Nesten.

– Vi vil kommunisere gjennom klærne vi har på oss. At vi bekjentgjør vår tilstedeværele, stotrer Brundtland, før han bryter sammen i latter.

– Jeg har ikke noe bra svar, ler han.

Er det lov å le av klærne deres?

– Det er lov å fnise litt av klærne våre. Vi er jo alvorlige i det vi driver med, men det skal være et element av humor, sier Berge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.