Hopp til innhold

Röyksopp med gladplate

Det har vært en Röyksopp-fri periode men nå er Tromsø-guttene tilbake med det de selv beskriver som en leken og positiv plate.

Röyksopp

I april spiller Röyksopp på Fuji Rock Festival i Japan ved siden av band som Basement Jaxx, M83 og Animal Collective. 23. mars lander det nye albumet «Junior» for salg.

Foto: Stian Andersen / Handout

Röyksopp: «Junior»

Röyksopp er klar med sin tredje langspiller, «Junior». Og fra albumet har vi allerede fått smakebiten «Happy Up Here». – Låten er vårt lille bidrag til å få slutt på den globale depresjonen, sier Svein Berge. Her fotografert med makker Torbjørn Brundtland.

Foto: Stian Andersen / Handout
Röyksopp

Röyksopp har oppnådd stor suksess også utenfor Norge, og for få dager siden kom de hjem til Bergen etter å ha vært på heftig promotur til Japan og England.

Foto: Stian Andersen / Handout
Første låt fra det kommende Röyksopp-albumet var singelen «Happy up here».

Første låt fra det kommende Röyksopp-albumet var singelen «Happy up here».

Foto: Promo
Röyksopp

Röyksopp innrømmer at de har alltid har vært todelte. Dette gir seg utslag i to helt ulike album. «Junior» som kommer nå og «Senior», som vil by på mer innadvendt og saktmodig atmosfære.

Foto: Stian Andersen

– Vi blir verken sure eller overrasket dersom folk har glemt oss. Vi har det jo med å trekke oss tilbake. Det er så fint at det finnes mange andre som frivillig melder seg til å være kjendis, spøker Svein Berge til NTB.

Han understreker at han synes det er helt ok å snakke med mediene når han har noe å melde. Og det har han nå, nemlig ny musikk i form av albumet «Junior», som slippes for salg 23. mars.

Nær stjernene

– Kan vi spre litt optimisme og godt humør med «Junior» har vi oppnådd intensjonen, sier Berge videre om utgivelsen hvor kjenninger som Robyn, Anneli Drecker, Karin Dreijer-Andersson og Lykke Li bidrar med vokal.

Berge forteller at låtene er blitt til på reisefot på hotellrom, tog og på flyplasser i byer som London, Stockholm, København og Bergen.
Men at det hele startet opp i Tromsø for lenge siden, er Berge ganske klar på.

– Når du vokser opp så pass langt nord som Tromsø, er du på en måte litt nærmere stjernehimmelen. En fascinasjon for hva som finnes der ute følger oss, slår han fast. Og sier at 80-tallet også har påvirket dem, med sin rause synth- og popmusikkdose.

– Alt dette som vi vokste opp med har vi bearbeidet og rørt sammen til vår egen soppgryte, slår Berge fast.

– Pensjonistaktige

Hvorfor tittelen på det nye albumet er blitt «Junior», har Torbjørn Brundtland følgende forklaring på:

– Vi har alltid vært todelte. På den ene siden er vi noen barnslige og lystige karer. På den andre siden er vi litt pensjonistaktige og interessert i intellektuelle og sære ting. Vi ville la disse to forskjellige uttrykkene våre få utfolde seg på to helt ulike album. «Junior» er blitt ungdommelig og direkte, mens kommende «Senior» vil by på mer innadvendt og saktmodig atmosfære.

– «Senior», altså?

– Jepp, mange vil nok trekke litt på smilebåndet nå, men det vil utkomme en «Senior» også, bekrefter makker Berge.

Ifølge duoen skal «Senior» utkomme på seinhøsten i inneværende år, og duoen har med albumene forsøkt å tenke litt i 70-tallets konseptalbum-baner. Samt at albumene også er en hyllest til selve albumet som sådan, får vi vite.

– Musikk blir mer og mer betraktet som en forbruksting. Det kan koste oss dyrt; den genuine musikkgleden kan gå tapt, mener Brundtland.

Gahan-klapp

Röyksopp-gutta liker å holde på med sitt, og de liker seg i utlendighet. Derfor har det virket ganske stille fra dem siden «The Understanding» (2005).
Riktignok kom livealbumet «Röyksopp’s Night Out» i 2006, samt samlingen «Back To Mine» i 2007.

Av nylige høydepunkt forteller Berge om et telefonmøte med Depeche Mode. Et band som ifølge ham hentet dem inn «på rett spor» i ung alder.

– Under en festival i Nederland fikk jeg en vennskapelig klapp på skulderen av Dave Gahan. Det føltes fint. Det var utrolig moro å skravle med dem om synth og slikt på telefon, og den stakkars amerikanske journalisten som skulle styre det hele følte seg nok en smule overkjørt, tror Berge.

Sent til Norge

I begynnelsen av april legger duoen ut på turné med start i København. Turneen tar dem blant annet til Japan, Danmark, Tyskland, England og Nederland. Men i Norge får vi først se dem som headliner på Øyafestivalen.

– Hvorfor blir det først i august og under Øyafestivalen at vi her hjemme får oppleve dere live?

– Det er overhodet ikke vondt ment, men vi har jo vårt største marked utenfor Norge. Så enkelt er det. Det blir definitivt en hektisk vår og sommer, og noe mer skal vi nok få til i Norge, lover han.

Førstesingel ut er den spretne poplåten «Happy Up Here».

– Den ble valgt fordi den er laget etter «Eple»-metoden. Å slippe den som første singel er for oss å tippe litt på hatten, og si: «Hei, vi er tilbake». Det er ei låt som er representativ for resten av albumet på den måten at den er full av skjev optimisme, forteller Berge.

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP