Dette er potetrøyksopp. Den er uspiselig, men lett å kjenne igjen på den lilla kjøttfargen...
Pass deg likevel for den giftige potetsoppen. Men den er lett å sortere ut, siden soppen er dyp lilla inni. Purunge røde fluesopper kan også se ut som røyksopp. Så skjær alltid soppen i to. Da oppdager du om det er en ung, frisk og spiselig sopp.
Sopper med skall
- Flere av disse røyksoppene har skall. Bør de fjernes?
- Neida, det er ikke nødvendig. Eggrøyksoppen, for eks., ser ut som et egg og har skall. Du trenger ikke å fjerne det, sier soppekspert Else Wiborg til Nitimen. Selv er hun mest glad i kjemperøyksoppen.
Redd bysoppen
- Den er diger og vokser på grøntarealer inne i byene våre. Kjemperøyksoppen er en delikatesse. Og jeg blir alltid lei meg når jeg ser en ivrig kommunegartner med gressklipper i byparken. Tenk hvor mye god mat som forsvinner på den måten.
- Ja skal vi vedta et forbud mot gressklipping fra august til oktober?
- En god ide. I byparkene er det ikke bare kjemperøyksopp. Ofte er det store forekomster av champignon. Og forbyr vi gressklipping, så ta med forbud mot flathogst også, smiler Else Wiborg. Flathogst ødelegger nemlig grobunnen for en rekke gode sopper.
Mange kjenner røyksoppen først og fremst som klasen av utgammel sopp som nærmest eksploderer i røyk når man tråkker på den.
- Og det kan være skummelt for en som bare har et snev av astma. Åndes røyken fra soppen inn, kan den forårsake kraftige anfall, sier Else Wiborg.