Røyk dreper- nikotin gir liv

En dose nikotin kan redde livet til en nyfødt med surstoffmangel, viser ny norsk forskning.

Baby
Foto: (illustrasjonsfoto) Colour Box

Hør: Nikotin kan hjelpe barn med alvorleg surstoffmangel

Oksygenmangel under fødselen er en hyppig årsak til at mange nyfødte på verdensbasis får hjerneskader eller dør hvert år.

Liten dose kan redde liv

I dag fins det ingen fullgode behandlinger for denne gruppen, men ny forskning antyder at en liten dose nikotin intravinøst kan redde barn med alvorlig surstoffmangel.

Grisekroppen og menneskekroppen har mye til felles, og i løpet av de siste årene har doktorgradstipendiat Jannicke Hanne Andresen behandlet nyfødte grisunger med nikotin etter at de har blitt utsatt for kunstig surstoffmangel.

Nikotin som antioksidant

Resultatet viste at hjernene til dyrene fikk et lavere nivå av skadelige stoff.

- Nikotin virker som en antioksidant som fanger skadelige substanser, sier Andresen.

Selv om resultatene er gode trengs mye mer forskning på doseringsbiten før menneskebarn kan få nikotinbehandling.

Røyk fortsatt skadelig

- Betyr forskningen at røyking ikke er så skadelig?

- Nei! Røyk er fortsatt skadelig fordi det fins så mange andre farlige stoff i sigaretten.

Nikotin er ikke kreftfremkallende, men et vanlig medikament sier Andresen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Robyn til Øyafestivalen

  Øyafestivalen slipper sitt tredje stornavn til 2019-utgaven. Fra før av har headlinerartistene The Cure og Karpe blitt sluppet. Den svenske artisten Robyn ga nylig ut albumet «Honey», hennes første på åtte år, og skal i den forbindelse turnere i USA og Europa i 2019, ifølge Variety. Turneen starter i Stavanger og Bergen i februar, og billettene ble revet bort på sekunder, skrev Bergensavisen da billettene ble lagt ut der. NRK P3s musikkanmelder ga albumet «Honey» terningkast 4.

  Robyn
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Tema
 • Disse kan vinne Bokslukerprisen

  Rekordmange 80.000 elever på 5. og 6. trinn har lest og vurdert norske skjønnlitterære barnebøker fra det siste året, ifølge Troels Posselt i Foreningen !les. Ved avstemning på Bokslukerprisen.no har barna nominert disse fem finalistene: «Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden» av Simon Stranger og Helena Lindholm,«Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser» av Robert Næss, «Anton og andre flokkdyr» av Gudrun Skretting, «Bobla» av Siri Pettersen og «Ingen sover trygt i natt» (bildet) av Mari Moen Holsve. Prisen deles ut 23. april 2019.

  Ingen sover trygt i natt
  Foto: Cappelen Damm