Hopp til innhold

Roy Jacobsen om hverdagshelter

Roy Jacobsen er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med sin roman «De usynlige». Bli med og diskutere boken!

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen har skrevet en bok om en familie på Barrøy på 20-talet og følger dem tett, med stor innsikt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I «De usynlige» løfter Roy Jacobsen frem hverdagshelter som ikke så ofte omtales når norsk historie skal skrives, sier fagjuryen om denne romanen.

Diskutér boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst!

Hverdagshelter

Roy Jacobsen, De usynlige
Foto: Cappelen Damm

I romanen «De usynlige» skildrer Roy Jacobsen livet på ei lita øy ved Helgelandskysten.

På en liten øy har en familie klort seg fast. Havet er stort, himmelen høy, og livet byr på utfordringer som iblant kan synes uoverkommelige. Gjennom det harde, daglige arbeidet blir vi kjent med den lille familien, som lever i en brytningstid mellom tradisjon og modernitet på 1920-tallet.

Hvordan skal fremtiden bli for ungjenta Ingrid, som kanskje fremfor noen er den Roy Jacobsen følger med blikket?

Romanen om Ingrid og hennes familie har begeistret både lesere og bokanmeldere. Mange er imponert av Jacobsens evne til å gi en troverdig detaljert og nær beskrivelse av det dagligdagse slitet som et fisker- og bondeliv var for 100 år siden.

Barbro vil ikke noe annet enn å holde Ingrid i hånda, for hun vet hva som skal skje, og stanser foran butikken og alle blikkene som retter seg mot dem, øyboerne, de er så sjeldne å se her inne. Ingrid er pyntet i blå kjole og grå strikkejakke med grønne iskrystaller på krage og ermer. Barbro har gul kjole og vadmelsjakke som er for kort, hun sier hun vil ha kandissukker. Hans er kommet etter og sier ja, hun kan få kandissukker. Men etter besøket i Bua vil hun ikke gå etter mot gården der husfrue Gretha Sabine Tommesen har lovet å ta henne inn som taus, mot at det ikke skal koste henne mer enn maten og en seng.

Roy Jacobsen / De usynlige
Roy Jacobsen er ute med nok en kritikerrost roman fra sitt elskede Helgeland, vel 20 år etter suksessen med familiekrønikeren "Seierherrene". Vi blir med forfatteren nordover der moren kom fra.
- Jeg stjeler historiene til folk jeg har kjent, sier forfatteren.

Tipp vinnerboka - og få alle bøkene!

Har du lest boka? Skriv gjerne hva du tenker om fortellingen i kommentarfeltet!

Kulturstrøm