Hopp til innhold

Rottenetter (4)

Det kommer nok ikke som noen bombe at det finnes sleipe jævler i enkelte finansmiljøer. Du møter noen av dem i ”Rottenetter”.

Rottenetter tar deg med til en verden de ferreste av oss har innpass i (Foto: Rottenetter.no)

Arild Østin Ommundsens film gir et fascinerende innblikk i et miljø der backstabbing og overkjøring er rutine, penger er alt, og Gordon Gekko er Gud. Han nevnes aldri ved navn, men filmen gjør honnør til hans forsvar for grådighet. Kynismen i ”Rottenetter” gjør det utfordrende å bry seg om figurene, men dette er likevel en interessant film om en verden de fleste av oss aner eksisterer, men aldri kommer inn i.

Hensynsløst klammeri

Jonny (Christian Rubeck) har fått jobb i Stavanger som selger i Sagen Finans, under ledelse av den hensynsløse Fredrik (Fritjov Såheim). Han satser alt på å nå toppen, men kommer i klemme når broren Frank (Kristoffer Joner) ber ham om hjelp for å avdekke noe fra Fredriks fortid. Skal Jonny hjelpe broren og miste jobben, eller la være, og beholde den?

Glamorøs verden

Det starter godt. Møtet med Sagen Finans er heftig og brutalt, og godt filmatisk løst. Ommundsen forteller lekende med snippen løs. Han bruker pent lite tid til innledende forspill før vi kastes til løvene. Det er skapt en fasjonabel og glamorøs verden, der alle menn går i dress, og damene går i minst mulig. Det er overbevisende så det holder. Like overbevisende er ikke de siste 20 minuttene, der historien dabber litt av, og det skjer ting som det ikke er så enkelt å forstå motivasjonen bak.

Strålende hovedrolle

Christian Rubeck spiller strålende i sin første hovedrolle. Han har den rette attituden, utseendet og målbevisstheten i ansiktet som gjør at vi kjøper ham og tror på figuren. Fritjov Såheim er en enorm skikkelse som jeg slett ikke ville likt å havne i konflikt med. Her får han breie seg skikkelig. Kristoffer Joner og Silje Salomonsen skal kanskje fungere som filmens kobling til oss vanlige mennesker, og er gode, men de får litt for lite spillerom til at jeg makter å opparbeide den sympatien for dem som filmopplevelsen kanskje trengte.

Visuelt oljefond

”Rottenetter” er ekstremt flott fotografert, aggressivt lydmikset, stilig klippet og den har flott set- og kostyme-design. Den er også smakfullt tonelagt av Thomas Dybdahl, som imponerer i sin første jobb som filmkomponist. Så stilen er det ingenting i veien med. Filmen ser ut som et lite oljefond! Men en kald historie om kyniske mennesker gjør det litt vanskelig å føle et bånd til figurene, selv når det går dem ille. Jeg skulle gjerne følt mer.

En ting til slutt. Det ER litt vanskelig å forstå stavangersk, spesielt når det snakkes fort. Når den kommer på Blu-ray, slår jeg på teksten!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober