NRK Meny
Normal

Rosling mottatt som superstjerne på veldedighetsgalla

Professor Hans Rosling høstet applaus og jubel da han holdt foredrag om flyktningkrisen for en fullsatt Globen i Stockholm tirsdag kveld. Nå strømmer hyllestene inn på sosiale medier.

– Det var en vennlig mottakelse, konstaterte Rosling nøkternt da han inntok scenen til stående applaus og jubel under veldedighetsgallaen «Hele Sverige skramlar».

Gallaen, til inntekt for FNs Flyktningråd og deres innsats for mennesker på flukt, samlet tirsdag et femtitalls artister og 12.000 publikummere, skriver blant andre Sveriges Radio.

Roslings foredrag var ikke annonsert på forhånd, og jubelen sto i taket da seremonimestrene Filip Hammar og Fredrik Wikingsson introduserte sin hemmelige gjest.

Se hele talen øverst i artikkelen.

Men det var ikke bare i salen at stemninga var elektrisk. Hyllestene strømmet inn på Twitter fra det øyeblikket Rosling inntok scenen, og i skrivende stund ser ikke skrytet ut til å avta.

Laster Twitter-innhold

Resultatet av innsamlingen var nærmere 40 millioner svenske kroner. FNs Flyktningråd anslår at de trenger 25 kroner dagen per flyktning for å gi tilstrekkelig hjelp.

– Det skammelige er at de bare har fått 10 kroner per flyktning per dag. Det er derfor det ikke finnes skole for barna. Man har til og med vært tvunget til å inndra matrasjoner den siste måneden, formante Rosling.

Professor og lege Hans Rosling forklarer med legoklosser hvor mange flyktninger som kommer til Europa eller nabolandene, fra krigsrammede Syria.
Professor Hans Rosling er ikke fornøyd med medienes fremstilling av verden.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).