Hopp til innhold

Rosling mottatt som superstjerne på veldedighetsgalla

Professor Hans Rosling høstet applaus og jubel da han holdt foredrag om flyktningkrisen for en fullsatt Globen i Stockholm tirsdag kveld. Nå strømmer hyllestene inn på sosiale medier.

– Det var en vennlig mottakelse, konstaterte Rosling nøkternt da han inntok scenen til stående applaus og jubel under veldedighetsgallaen «Hele Sverige skramlar».

Gallaen, til inntekt for FNs Flyktningråd og deres innsats for mennesker på flukt, samlet tirsdag et femtitalls artister og 12.000 publikummere, skriver blant andre Sveriges Radio.

Roslings foredrag var ikke annonsert på forhånd, og jubelen sto i taket da seremonimestrene Filip Hammar og Fredrik Wikingsson introduserte sin hemmelige gjest.

Se hele talen øverst i artikkelen.

Men det var ikke bare i salen at stemninga var elektrisk. Hyllestene strømmet inn på Twitter fra det øyeblikket Rosling inntok scenen, og i skrivende stund ser ikke skrytet ut til å avta.

Laster Twitter-innhold

Resultatet av innsamlingen var nærmere 40 millioner svenske kroner. FNs Flyktningråd anslår at de trenger 25 kroner dagen per flyktning for å gi tilstrekkelig hjelp.

– Det skammelige er at de bare har fått 10 kroner per flyktning per dag. Det er derfor det ikke finnes skole for barna. Man har til og med vært tvunget til å inndra matrasjoner den siste måneden, formante Rosling.

Professor og lege Hans Rosling forklarer med legoklosser hvor mange flyktninger som kommer til Europa eller nabolandene, fra krigsrammede Syria.
Professor Hans Rosling er ikke fornøyd med medienes fremstilling av verden.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober