NRK Meny
Normal

Roskildecampen ble stormet

Ikke av politiet, men av utålmodige festivalgjengere.

publikum roskilde 2006

ALT KLART: Roskildelivet kan nå fritt utfolde seg, etter at campen nå har blitt invadert av tusenvis av forventningsfulle festivalfolk. Her fra fjorårets festival.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les også: Øl for søppel på Roskilde

Les også: Sjekk festivalværet på Roskilde!

Alt om: Roskildefestivalen 2007!

I år som i fjor var det festivalpublikummet selv som sto for det offisielle startskuddet på den danske Roskildefestivalen.

Tusenvis av ventende

På grunn av enorme køer foran billettluken tidligere år, har man de to siste årene kunnet innløse en billett og vente på adgang til campingområdet i en sluse.

Denne skulle etter planen åpnes klokken åtte.

I natt befant tusenvis av mennesker seg nettopp her, ifølge den danske avisen Politiken .

På tross av godt vakthold skjedde det noe avgjørende klokken 05.45 i dag tidlig. Akkurat som i fjor.

Stormløp inn

Roskildefestivalen

HÅPET ER ORANGE: Torsdag starter hovedprogrammet til Roskildefestivalen. De aller største konsertene vil man få foran Orange scene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Vi hadde ventet hele natten. Så fant noen ut at man kunne løfte gjerdet. Vaktene kom hurtig løpende og satte det på plass. Men plutselig var det åpnet tre-fire steder, og så snart folk oppdaget at gjerdet var sårbart, startet et stormløp mot det. Deretter bukket gjerdet under for presset, forteller Miguel Stenderup til Politiken .

Når gjerdet var forsert, stormet festivalgjerne - eller festivalløperne - ut på den åpne sletten for å sikre seg de beste plassene.

Campingliv

Der har de fire dager med lystig campingliv foran seg, før festivalplassen åpner på torsdag og et tettpakket musikkprogram med det trer i kraft.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP