Hopp til innhold

Roskilde frykter «dansk Øyafestival»

Festivalbransjen frykter for Roskildefestivalens fremtid om en av de store arrangørene starter festival i København. – En slik festival kan bli et problem, sier festivalen selv.

Roskilde

POPULÆR: Roskildefestivalen har en høy stjerne i Norge. Flere tusen musikkfrelste nordmenn reiser ned til festivalen hvert år.

Foto: TORKIL ADSERSEN / Afp/NTB Scanpix

Svein Bjørge

TONS OF ROCK: Svein Bjørge er sjef for den nye rockefestivalen «Tons of Rock» i Halden. Han tror Roskilde får problemer hvis en av de store festivalarrangørene viser muskler i samme område som Roskilde.

Foto: Tons of Rock

Forrige uke skrev NRK.no at flere store norske festivaler er redde for at internasjonale aktører skal utkonkurrere dem.

I Danmark går ryktene om en stor ny byfestival i København som skal konkurrere med den enormt populære Roskildefestivalen.

– Alle vet at noen går og planlegger noe stort i København. Jeg tror det kommer neste år, sier Ronnie Hansen, sjefen for konsertscenen Pumpehuset i den danske hovedstaden, til Politiken.

Roskilde: – Kan bli et problem

Det er i så fall dårlig nytt for Roskilde-festivalen.

– Roskilde hadde fått et kjempeproblem hvis Scorpio (se faktaboks) hadde plassert en diger festival i København samtidig som dem, sier Tons of Rock-festivalsjef Svein Bjørge til NRK.no.

– De har allerede begynt å merke trykket, sier Bjørge.

Roskildeleiren innrømmer at det hadde blitt mye vanskeligere å arrangere festival hvis de hadde fått kraftig konkurranse fra de store internasjonale aktørene.

– En byfestival i København kan bli et problem hvis vi kommer til å slåss om navn vi begge har lyst til å ha på plakaten, sier musikksjef hos Roskilde-festivalen, Rikke Øxner.

Slutt for «campingfestivalene»?

Hvert år drar tusenvis av nordmenn til Roskilde for å leve det skitne campinglivet mens de får se noen av verdens største artister og band. Men det kan virke som tiden jobber mot Roskilde og de andre «campingfestivaler».

Øya i Oslo, Way out West i Göteborg og Northside i Aarhus er eksempler på urbane byfestivaler som ser ut til å være fremtiden.

Men hvem skal stå bak en slik festival?

Flere, inkludert nevnte Hansen, har hatt lyst. Men alt tyder på at det blir en stor aktør som vil prøve å gi Danmark en stor hovedstadsfestival.

Scorpio: – Ingen kommentar

FKP Scorpio blir av flere nevnt som en av de mest aktuelle aktørene. Giganten arrangerer allerede 16 festivaler i fem forskjellige europeiske land.

Men Scorpio-sjef Folkert Koopmans vil ikke kaste bensin på ryktebålet.

– Jobber du med å arrangere en stor festival i København neste år?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Koopmans til NRK.

Øyafestivalen

ØYAFESTIVALEN: Byfestivaler der man kan ta seg en dusj på et hotellrom mellom konsertene blir mer og mer populære.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK