Hopp til innhold

– Endelig er du tilbake, Tore!

Kritikken fra forrige runde har stilnet, og nrk.no sine lesere legger ikke skjul på at gjensynet med Tore «på sporet» Strømøy var etterlengtet.

Tore Strømøy

I søndagens program reiser Tore Strømøy til Spania med Irene Hammarlund for å følge i de norske brigadistenes fotspor, 70 år etter den spanske borgerkrigen.

Foto: NRK / NRK

«Endelig et program med ekte mennesker, rørende historier og innhold som berører hjertene. Tusen takk. »

Kommentaren ovenfor er bare en av mange, mange som har strømmet inn til nrk.no, «Tore på sporet»-redaksjonen og i mailboksen til Tore Strømøy personlig. På Facebook har NRK-programmet allerede 11 000 tilhengere.

Nett-TV: Her kan du se første episode av «Tore på sporet» om igjen

– Helt vilt

Da «Tore på sporet» hadde sesongpremiere på NRK1 sist søndag, samlet over 900 000 nordmenn seg foran skjermen.

– Det har vært helt vilt, både på Facebook og i innboksen. Det er helt tydelig at programmet har vært savnet, sier Tore Strømøy til nrk.no.

NRK Blogg: Få flere nyheter fra «Tore på sporet»-bloggen

Han forteller at redaksjonen setter stor pris på alle tilbakemeldingene. Selv da kritikken og skjellord som «sosialpornografi» og «intimitets-TV» haglet i media vinteren 2006, nølte ikke publikum med å vise sin støtte.

– Innboksen min ble bokstavelig talt helt full. «Hele Norge» skrev til oss for å fortelle at de var uenige i det som ble sagt i media, forteller Strømøy.

Mer i vente

«Snufs... Det er virkelig et rørende og flott program du he... Det får en vekker i oss andre som he familien rundt oss og som kanskje tek den litt for gitt. Det gir i hvert fall meg en tankevekker. Takk for den du er, og for at du lager et sånt flott program. No skal ej ringe til min mamma bare for å fortelle ho at ej e gla i ho :) Klemz...»

Les også: Hvor er Carinas pappa?

Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås trillet terningen til en femmer da han forrige uke anmeldte søndagens premiereprogram.

– Hvorfor fascinerer Tore på sporet? Jeg tror det er så enkelt som at mennesker er interessert i menneskers liv, gjenkjennelige og vanlige liv. Og det er det man får hos Strømøy, en vanlig kar som snakker så folk forstår, og kan fortelle historier så folk blir interessert, skriver Åmås i Aftenpostens anmeldelse.

Totalt er det laget åtte program i høstens sesong, som er det sjette i rekken. Allerede er det bestemt at en sjuende runde skal komme i 2011. Og Tore Strømøy er ikke redd for å skuffe sitt trofaste publikum:

– Det blir ikke noe dårligere fremover, det kan jeg i alle fall love, sier den populære programlederen.

«Det blei snufsing i går, førr det rører mæ langt inn i hjærterota. Stå på Tore, detta programmet e det bærre du som kan ha. Hilsen Britt»

Fant savnet soldat

I søndagens program reiser Tore Strømøy i bergenserens Oluf Mildes fotspor. Milde reiste til Spania i 1937 for å sloss mot kuppmakeren Franco, men døde på sykehus, 26 år gammel.

Over halvparten av de norske brigadistene som deltok ble drept i borgerkrigen, og gravene deres er aldri blitt funnet.

Helt til Tore ble satt på sporet.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.