Rørt Amy Schumer krevde strengere våpenkontroll

En halvannen uke etter at to personer ble drept og sju skadd da en mann skjøt rundt seg i en kinosal i Louisiana, krever skuespiller og komiker Amy Schumer strengere våpenkontroll i USA.

Amy Schumer

RØRT: Skuespiller og komiker Amy Schumer var tydelig rørt da hun snakket om skyteepisoden i Louisiana i går.

Foto: Andrew Burton / Afp

Halvannen uke etter skyteepisoden som fant sted under en kinoforestilling av filmen «Trainwreck» i den amerikanske delstaten Louisiana, tok komiker Amy Schumer i går til orde for en strengere våpenkontroll i USA. Det skriver NBC News.

To personer ble drept og ytterligere sju skadd da en person reiste seg opp og skjøt rundt seg i en kinosal i byen Lafayette.

Komiker Amy Schumer spiller hovedrollen i «Trainwreck» og ble sterkt preget av hendelsen. I går ba hun det amerikanske folket støtte lovforslaget om strengere bakgrunnssjekker ved våpenkjøp.

– Det er nødt til å bli slutt på disse skyteepisodene, sa en tydelig rørt Schumer.

– Jeg ble knust da jeg hørte om Columbine, Sandy Hook, Aurora og alle de andre stedene som har brent seg inn i hukommelsene våre, og jeg ble knust da jeg hørte om skyteepisoden i Lafayette. Det er jeg enda, sa hun.

Politisk tyngde

Sammen med tremenningen sin Charles Schumer, senator i New York, la hun frem et lovforslag som vil belønne delstater som sender inn informasjon om forbrytere, misbrukere og psykisk syke til det føderale systemet for bakgrunnssjekker.

Lovforslaget vil også straffe delstater som ikke sender inn slik informasjon.

– Dette er ikke ekstreme ideer, for ingen ønsker å bo i et land hvor forbrytere, psykisk syke eller andre farlige personer får lov til å kjøpe våpen, sa komikeren.

Amy Schumer, Senator Charles Schumer

LOVFORSLAG: Sammen med tremenningen sin, Senator Charles Schumer, la Amy Schumer i går frem et lovforslag om strengere bakgrunnssjekker ved våpenkjøp.

Foto: Andrew Burton / Afp

– Kan ikke tillates

Amy og Charles Schumer var også klare på at justisdepartementet burde undersøke hvilke stater som har de beste standardene for ufrivillig innleggelse i psykiske helseklinikker.

US-"TRAINWRECK"-NEW-YORK-PREMIERE

TRAINWRECK: Det var under en visning av Amy Schumers siste film «Trainwreck» at en person skjøt rundt seg og drepte to personer i Louisiana for halvannen uke siden. Her sammen med skuespiller Bill Hader (t.v.) og regissør Judd Apatow (t.h.).

Foto: Dimitrios Kambouris / Afp

I tillegg oppfordret de den amerikanske kongressen til å gjenopprette de foreslåtte kuttene til psykiske helseprogrammer.

– Landet kan ikke bare lene seg tilbake og tillate at masseskytinger blir vanlig, sa senatoren.

– Hvor mange nyhetshendelser må til før Kongressen reagerer? Hvor mange tårer skal til? Hvor mange liv skal gå tapt?, fortsatte han.

Kulturstrøm

 • Get-kunder mister TV 2-kanalene

  480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark