NRK Meny
Normal

Ronja Røverdatter ble europamester

Radioteatrets barnehørespill «Ronja Røverdatter» begeistret både anmeldere og lyttere da den hadde premiere i fjor. I helgen gikk den til topps da beste radiodrama for barn ble kåret i Bratislava.

Produsent Guri Skeie

Produsent Guri Skeie gleder seg over Ronja Røverdatter-suksess i Europa.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Det er den prestisjetunge Prix Ex Aequo som er tildelt hørespillet, som ble produsert av NRK Radioteatret i fjor. Det var første gang Astrid Lindgrens udødelige barnebok ble dramatisert for radio.

Mot og vennskap

- Stykket har blitt et fantastisk lyddrama som fanger essensen av Astrid Lindgrens Ronja. Historien er like aktuell i dag som da den ble skrevet; Ronja og Birk inspirerer oss alle gjennom sitt mot og vennskap. Det spranget de tar over Helvetesgapet forandrer den gamle verden av ufred og fiendskap, sier produsent Guri Skeie.

Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold

Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold hadde hovedrollene som Ronja og Birk.

Foto: Evy Finholt / NRK

- Hørespill har en fremtid

Det har vært en diskusjon om de lange, påkostede hørespillene skal kuttes ut til fordel for kortere episoder med enklere lydbilde er framtiden. Skeie sier barn liker begge deler.

- Barn greier helt fint å lytte til lange hørespill. Det viktigste er at vi ikke begrenser oss til radioen som medium. Barn bruker PC og mobil, så hørespillene må gjøres tilgjengelig der. Da vil også lyddrama for barn ha en framtid, både korte minifortellinger, og de store, dramatiserte klassikerne, sier Skeie.

Hennes siste produksjon «Fanget» har premiere på radioen lørdag, men ligger allerede tilgjengelig på nettet.

Vinnerhørespillet «Ronja Røverdatter» ble dramatisert av Helge Andersen, mens Hilde Rolfsnes sto for lyddesign. Musikken var laget av Jane Kelly og Sindre Hotvedt. Cecilie Mosli hadde regien.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom