Rømte fra livet som barnebrud

Over 14 millioner mindreårige jenter blir tvangsgiftet hvert år. Emma Mackenzie Paulsrud rømte til Norge fra en fremtid som barnebrud med en eldre mann i Kenya.

Emma Mackenzie Paulsrud

Emma Mackenzie Paulsrud rømte fra Kenya og en framtid som barnebrud. I dag jobber hun med å redde unge jenter som giftes bort.

Foto: Eline Buvarp Aardal / NRK

Onsdag åpnet utstillingen «Too young to wed» (for ung til å gifte seg) i Oslo rådhus. Utstillingen tar for seg barneekteskap, og det vises bilder fra Etiopia, Afghanistan, Jemen, India og Nepal.

Fotografene er Stephanie Sinclair og Jessica Dimmock, som begge kommer fra fotobyrået VII.

Bakteppet er at 40.000 jenter daglig blir tvangsgiftet på verdensbasis. Utstillingen forteller historiene til dem som var bare barn da de ble giftet bort.

Too young to wed

Dette prisvinnende bildet er en del av utstillingen. Bildet, som er tatt i Jemen i 2010, viser Tahini (i rosa) som giftet seg med Majed da hun var seks år og han 25. Hun er avbildet med sin venninne Ghada, som også var barnebrud.

Foto: Stephanie Sinclair / Ap

Ville heller dø enn å gifte seg tidlig

NRK har møtt Emma Mackenzie Paulsrud, som nå er bosatt i Norge, men opprinnelig fra Kenya. Hun ser på bildene fra utstillinga og sier at hun ser den samme tristheten som hun så hos sine søsken.

Stephanie Sinclair

Stephanie Sinclair fra fotobyrået VII har tatt flere av bildene som vises på utstillingen «Too young to wed».

Foto: Markus Schreiber / AP

Da hun var fem-seks år gammel så hun søstrene sine ble giftet bort med gamle menn. De hadde ikke noe valg, forteller hun, og viser til at faren var fraværende og ikke kunne beskytte dem. Da kunne mennene i landsbyen komme og peke på hvem de ville gifte seg med.

Kvinnene hadde ikke makt til å stoppe ekteskapene, og jenter har ingenting de skulle sagt.

Da hun nærmet seg 14 år skjønte hun at hun sto for tur. Da rømte hun hjemmefra. Hun levde som hushjelp/slave hos onkelen, og mener det var bedre enn å gifte seg med en voksen mann.

– Jeg ville heller dø enn å gifte meg tidlig. Jeg så hvor vondt det var for søstrene mine. De slet veldig og gråt da de giftet seg. Hele familien gråt. Men vi hadde ikke noen makt, sier hun til NRK.

Da søstrenes ektemenn døde av alderdom måtte søstrene gifte seg på nytt. Nye ektemenn tillot ikke at barna fra første ekteskap ble med videre, så de måtte plassere barna sine hos moren.

Hun jobber i dag med et prosjekt for å påvirke beslutningstakere på landsbygda i Kenya for å få endret på praksisen.

– Vi må beskytte jentene og unngå at de gifter seg så tidlig. Livene deres blir ødelagt fordi de ikke får leve som ungdom. Man blir mor som 14-åring og blir en liten, uselvstendig jente, sier Emma Mackenzie Paulsrud.

Rømte fra tvangsekteskap

Video: Se innslag i Dagsrevyen 5. februar.

Sterkt inntrykk

Mette-Marit åpnet utstillingen, som arrangeres av helse- og rettighetsforeningen Sex og Politikk, i samarbeid med Utenriksdepartementet.

– Det er klart at det gir et sterkt inntrykk. Det er viktig – ikke bare for voksne, men også for barn – å se hvordan barn i andre land har det. Det er også viktig for å minne oss på hvilken situasjon som er for veldig mange barn i verden, sier hun.

Utenriksminister Børge Brende (H) var også til stede.

– Det er forferdelig å tenke på at 40.000 jenter giftes bort daglig. Og jeg tror at utdanning er det viktigste virkemiddelet her, sier han til NRK.

Too young to wed

Kronprinsesse Mette-Marit åpnet den internasjonale fotoutstillingen Too young to wed i Oslo rådhus onsdag.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • 1,33 mrd for norsk spilleselskap

  Det kinesiske teknologiselskapet Tencent ønsker å kjøpe norske Funcom, og skal ha lagt inn et bud som verdsetter det norske selskapet til 1,33 milliarder kroner, melder Funcom i en pressemelding. Styret anbefaler å akseptere budet. Tencent er allerede den største aksjonæren i selskapet etter et oppkjøp i fjor.

 • Trommeslageren saksøker Aerosmith

  Aerosmith-trommeslager Joey Kramer (69) saksøker bandet han har vært medlem av siden 1970. Han hevder de øvrige medlemmene har utelukket ham fra deres kommende Grammy-opptreden, og fra en konsertrekke i Las Vegas. Bandet skal ha stemt ham ut, fordi de mente han ikke lenger «hadde nok energi», skriver Rolling Stone (NTB).

  Aerosmith
  Foto: John Shearer
 • Røde kors-modus i Fortnite

  I går lanserte Røde Kors og utviklerne av spillet Fortnite en versjon av spillet der man kan ha rollen som hjelpearbeider, med oppgaver som å gi førstehjelp, bygge sykehus eller fjerne miner. President i Norges Røde Kors, Robert Mood, sier til NRK at spill er den viktigste fritidsaktiviteten for undom, og dermed en arena der Røde Kors ønsker å være tilstede på en positiv måte.