NRK Meny
Normal

Politifolk rømmer fra Facebook

Antallet politifolk med profil på Facebook har nå gått ned fra 1400 til 300. Men sensitiv informasjon har allerede kommet på avveie.

Facebook

Roan Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener arbeidsgivere må bevisstgjøre sine ansatte.

Foto: PAUL SAKUMA / AP

En undersøkelse Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjennomført viser at ansatte i politiet, forsvaret og departementene har lagt ut personlige opplysninger om seg selv og andre på nettsamfunn som Facebook. Roar Thon, seniorrådgiver i NSM, sier til NRK Kulturnytt at deler av denne informasjonen kan bli misbrukt.

Advarer politi mot Facebook

- Vi har allerede sett at sikkerhetsgradert informasjon har blitt publisert på nettsamfunn. Det blir blant annet lagt ut arbeidsrelatert informasjon som sier noe om hva en person jobber med, og på hvilket nivå. I tillegg er det slik at all mulig informasjon kan brukes til å skaffe seg mer informasjon.

Skaper utfordringer

Thon mener arbeidsgiverne bør gjøre klart for arbeidstakerne hva som er sensitiv informasjon, og bevisstgjøre ansatte om risikoene dette innebærer både for de og for bedriften. Men han ønsker ikke å forby enkelte grupper å delta i nettsamfunn.

- De som jobber i politiet, forsvaret eller i departementene skal på lik linje med andre ha lov til å delta i slike samfunn, men de må være ekstra forsiktig med hva slags informasjon de legger ut. Når man tror en gruppe er lukket og bruker den som et intranett, så skaper det utfordringer.

- Skal lite til

Et forsøk fra et amerikansk universitet viser at mange er lite kritisk til å gi fra seg sensitiv informasjon gjennom nettsamfunn. I undersøkelsen ble 16 prosent av studentene manipulert til å gi fra seg sensitiv informasjon til en ukjent e-postavsender. Dette tallet steg til hele 72 prosent når henvendelsen kom fra en person studentene trodde de hadde tilknytning til gjennom et nettsamfunn.

- Dette viser at veldig lite informasjon kan manipulere en til å tro at avsender er noen som vil en vell, sier Thon.

Roar Thon ønsker ikke å konkretisere hva slags sikkerhetsgradert informasjon som har kommet på avveie gjennom Facebook.

Kulturstrøm

 • Personleg musikkvideo frå Aguilera

  Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.

 • Da Bokprogrammet møtte Philip Roth

  Nylig avdøde Philip Roths historiske roman «Konspirasjonen mot Amerika» baserer seg på et falskt premiss. I boken byttes nemlig den amerikanske presidenten i 1940 ut med en nazisympatisør. Hva gjorde at forfatteren ville omskrive amerikansk historie? Dette svarer han på i intervjuet Hans Olav Brenner fikk med den mediesky nobelpriskandidaten i 2007.

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen