Politifolk rømmer fra Facebook

Antallet politifolk med profil på Facebook har nå gått ned fra 1400 til 300. Men sensitiv informasjon har allerede kommet på avveie.

Facebook

Roan Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener arbeidsgivere må bevisstgjøre sine ansatte.

Foto: PAUL SAKUMA / AP

En undersøkelse Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjennomført viser at ansatte i politiet, forsvaret og departementene har lagt ut personlige opplysninger om seg selv og andre på nettsamfunn som Facebook. Roar Thon, seniorrådgiver i NSM, sier til NRK Kulturnytt at deler av denne informasjonen kan bli misbrukt.

Advarer politi mot Facebook

- Vi har allerede sett at sikkerhetsgradert informasjon har blitt publisert på nettsamfunn. Det blir blant annet lagt ut arbeidsrelatert informasjon som sier noe om hva en person jobber med, og på hvilket nivå. I tillegg er det slik at all mulig informasjon kan brukes til å skaffe seg mer informasjon.

Skaper utfordringer

Thon mener arbeidsgiverne bør gjøre klart for arbeidstakerne hva som er sensitiv informasjon, og bevisstgjøre ansatte om risikoene dette innebærer både for de og for bedriften. Men han ønsker ikke å forby enkelte grupper å delta i nettsamfunn.

- De som jobber i politiet, forsvaret eller i departementene skal på lik linje med andre ha lov til å delta i slike samfunn, men de må være ekstra forsiktig med hva slags informasjon de legger ut. Når man tror en gruppe er lukket og bruker den som et intranett, så skaper det utfordringer.

- Skal lite til

Et forsøk fra et amerikansk universitet viser at mange er lite kritisk til å gi fra seg sensitiv informasjon gjennom nettsamfunn. I undersøkelsen ble 16 prosent av studentene manipulert til å gi fra seg sensitiv informasjon til en ukjent e-postavsender. Dette tallet steg til hele 72 prosent når henvendelsen kom fra en person studentene trodde de hadde tilknytning til gjennom et nettsamfunn.

- Dette viser at veldig lite informasjon kan manipulere en til å tro at avsender er noen som vil en vell, sier Thon.

Roar Thon ønsker ikke å konkretisere hva slags sikkerhetsgradert informasjon som har kommet på avveie gjennom Facebook.

Kulturstrøm

 • Mener klippet er bevisst villedende

  Michael Jacksons advokat, Mark Geragos, mener et klipp av ham i dokumentaren «Leaving Neverland» med vilje har blitt vist ute av kontekst. Klippet, som er fra en pressekonferanse, får det til å virke som om Geragos går hardt ut mot Jacksons anklagere og hevder at de kun er ute etter penger. I virkeligheten handlet pressekonferansen om Jacksons søksmål mot et flyselskap melder NME.

  Laster Twitter-innhold
 • Droppar sosiale media etter terror

  Neil Finn, kjend frå bandet Crowded House, har sagt farvel til sosiale media etter terroråtaket i Christchurch sist veke. Det melder Noize11. Den newzealandske rockestjerna meiner sosiale media har blitt plattformer for hatefulle ideologiar.

  Laster Twitter-innhold
 • Spansk «SKAM» tar ny vei

  Sesong 2 av SKAM España vil bli den første versjonen til å avvike i plott fra den norske originalen, melder Variety. I NRKs nettserie for ungdom var Noora hovedperson i andre sesong, mens i Spania blir det Cris. Serien har også blitt versjonert i USA, Frankrike, Italia og Tyskland, som alle har holdt seg tett på originalen. Sesong 2 begynner på skamespana 28. mars.