NRK Meny
Normal

Romkappløpet

Romkappløpet handler om kampen mellom USA og Sovjetunionen i å være ledende innen romfart fra perioden 1957-1975.

Mannskapene på Apollo-Soyuz
Foto: NASA / Wikipedia

Med romfart menes den delen av romvirksomheten som har med menneskelig nærvær i rommet å gjøre. Vi snakker om planlegging, konstruksjon, bygging, oppskyting av bemannede romfartøyer eller romstasjoner.

Les mer om romkappløpet på Wikipedia

Fagdommeren

Nadia Hasnaoui, Jan Anders Presthus og Erik Tandberg

Nadia, Jan Anders og fagdommer Tandberg

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Erik Tandberg er norsk sivilingeniør, med store kunnskaper om romfart. Han har fra 1960 vært romteknisk konsulent for NRK. Han har utgitt flere publikasjoner om romvirksomhet, og skrevet mange bøker om det samme emnet.

Kandidaten

Jan Anders Presthus er opptatt av vitenskap og fotball.
Han er 8 år gammel, og kommer fra Stord.

Han kan masse om romfart. Det er faren til Jan Anders som har inspirert han, og sammen har de lest og lært mye. Når han ikke øver og leser om romkappløpet, spiller han kornett i korps eller fotball med venner. Han kunne tenke seg å bli fotballspiller eller vitenskapsmann når han blir stor.

Jan Anders forteller at han ofte scorer mål når han spiller fotball, men han synes også romfart er spennende og han er en stor fan av Erik Tandberg!

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix