Hopp til innhold

Rolness: Journalistens redaktør plagierer også

Kjetil Rolness anklager redaktør for Journalisten for plagiat. – Riktig og pinlig, sier Helge Øgrim selv.

Rolness og Øgrim

JUKS OG FANTERI: Kjetil Rolness beskylder redaktør for Journalisten, Helge Øgrim for selv å plagiere.

Foto: NTB Scanpix/Creative Commons BY SA

Denne uka innrømmet en journalist sitatjuks og plagiat i flere artikler skrevet for Dagens Næringsliv. Redaktør for journalistenes fagblad, Helge Øgrim fastslo tirsdag i en kommentar om hendelsen:

«Juks gjør alvorlig skade på medienes omdømme og den offentlige samtalen, selv om det skjer sjelden. (...) Fusk er først og fremst et produkt av latskap, forfengelighet, svak etikk og anledning.»

– Øgrim plagierer også

skriver Kjetil Rolness at samme redaktør også har begått plagiat.

– Øgrim har bedre kjennskap til svindel enn han selv innrømmer, skriver Rolness på bloggen sin.

Han viser til at det finnes oppsiktsvekkende mange sammenfall mellom en graveartikkel i The Atlantic fra 2002 om livet til det gale sjakkgeniet Bobby Fischer, og en artikkel som Øgrim publiserte som Dagbladet-journalist rett etterpå.

– Faktisk er Øgrims tekst ikke annet enn et rent sammendrag av Atlantic-teksten, skrevet av Rene Chun, velansett bidragsyter til New York Times og en drøss av USAs ledende magasiner, skriver Rolness.

– Frekk bruk av andres arbeid

Helge Øgrim selv legger seg langflat og innrømmer å ha plagiert.

– Det Rolness her avslører er en god parallell til flere av eksemplene på frekk og faglig uforsvarlig bruk av andres arbeid, som nå er i ferd med å rulles opp i Norge, sier han til NRK.

– Jeg husker ikke hva jeg tenkte da jeg gjorde det, men kan gjette at jeg syntes artikkelen var spennende og at den også ville være det for Dagbladets lesere. Jeg er veldig interessert i sjakkhistorie og har lest The Atlantic i årevis.

Pinlig

Han sier at bevisstheten om bruken av utenlandske kilder nok var lavere den gangen, enn den er i dag.

– Men den var ikke så lav at jeg kan unnskylde meg med det. Dette var på tvers av Dagbladet.no sin policy, som gikk utpå å kreditere tydelig og lenke til artikler man siterte fra.

– Det som er ubehagelig er at vi i Journalisten har sett på det som vårt oppdrag å grave i akkurat slike ting. Derfor er det pinlig for meg at det første eksemplet på at også jeg har gjort den synden nå er avdekket av Rolness, sier han til NRK.

– Er dette noe du pleier å gjøre?

– Nei, det tror jeg ikke, men om noen skulle ta seg bryet med å gå gjennom alt det jeg har skrevet, så ville de nok helt klart finne flere eksempler på at det er stoff fra utenlandske medier som ikke er godt nok kreditert, eller ikke det hele tatt, sier Øgrim.

– Angrer ikke

Likevel angrer han ikke på gårsdagens kvasse kommentar i Journalisten, der han fordømmer fusk og plagiat.

– I kommentaren forsøkte jeg å beskrive en slags norm for hva som er innenfor og utenfor presseetikk når det gjelder å bruke andres arbeid. Det kan man uten at ens egen sti er 100 prosent ren. Ellers blir det vanskelig å delta i samfunnsdebatten. Jeg har stilt meg lagelig for hogg, men sånn er det jo.

– Men hvilken tiltro får publikum til journalisten når selv redaktøren for fagbladet Journalisten jukser?

– Alle eksempler på fusk er med på å underminere journalistens samfunnsverdi. På den annen side så er åpenheten rundt debatten rundt det kanskje verdifullt.

Kjetil Rolness sin Facebook-side går nå diskusjonen hvorvidt Øgrims 13 år gamle artikkel kan kalles plagiat eller ikke.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.