Rolf Nesch i Ål

En av Norges største grafikere var egentlig tysk. Ingen lett situasjon under siste krig. Men Rolf Nesch var vant til å måtte kjempe - både for livet og for kunsten.

Rolf Nesch: "I teatergarderoben" (Rolf Nesch/BONO2010).

Rolf Nesch: 'I teatergarderoben' (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nesch-museet

Rolf Nesch: Brura og spelemannen -utsnitt, (Rolf Nesch/BONO2010).

Rolf Nesch: Brura og spelemannen -utsnitt, (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Det finnes mange museumsskatter rundt om i landet vårt. En av dem er Nesch-museet i Ål Kulturhus i Hallingdal. Og spør du hvorfor akkurat her, er det fordi det var i dette landskapet han bodde og arbeidet i mer enn tyve år av sitt liv.

Rolf Nesch i Ål

Rolf Nesch og konen Ragnhild Hald i 1951 kjøpte gården Rud i Liagårdene i Ål, kalte den Ragnhildrud og slo seg ned her for resten av livet. Riktignok fortsatte hun sitt virke som skuespiller i Oslo, og han foretok sine reiser både til utlandet og til hovedstaden. Men det var her han fant arbeidsro og tilhørighet etter et dramatisk og skiftende liv. I 1993 åpnet Nesch-museet i Ål Kulturhus som vi besøkte i september.

Dramatisk livshistorie

Rolf Nesch: "Klarinetter" fra serien Karl Muck og hans orkester (Rolf Nesch/BONO2010).

Rolf Nesch: 'Klarinetter' fra serien Karl Muck og hans orkester (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nesch-museet, Ål

Rolf, eller Rudolf Emil som han egentlig het ble født inn i en arbeiderfamilie i Ober-Esslingen i Tyskland i 1893. Detaljer om livsløpet og flere eksempler på hans kunst finner du her . Viktig for oss er at de forteller om en gutt som visste han at det var kunstner han ville bli – til tross for motstand fra en familie der kunst var et fremmedord. Han kjempet seg til utdanning ved akademiet i Dresden der han fikk viktig inspirasjon av Kirchner og andre ekspresjonister. Han ble soldat under første verdenskrig, ble såret, kom tilbake til Dresden. Men det store gjennombruddet kom i Hamburg i 1931 med en serie raderinger, "Karl Muck og hans orkester".

Nesch blir norsk

Da Hitler kom til makten i 1933, ble ekspresjonistnes kunst betraktet som degenerert og entartet. Rolf Nesch flytter til Norge der han går en vanskelig tid imøte. Bedre ble det ikke å være tysk i et okkupert land - selv om han gikk drastisk til verks for å unngå selv å bli tysk soldat. Rett etter krigen ble han norsk statsborger og ble etterhvert anerkjent som en av Norges store grafikere. Hans eksperimenter i ulike trykketeknikker og materialbilder vant også stor anerkjennelse ute i verden. I Kunstreisen ser vi på kunstnerens liv og virke med utgangspunkt i Nesch-museet i Ål.

Detalj fra Doge-palasset i Veneziaserien. Reliefftrykk. (Rolf Nesch/BONO2010).

Detalj fra Doge-palasset i Veneziaserien. Reliefftrykk. (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Mer Nesch i Ål

I perioden 8. januar til 21. februar 2011 vises dessuten ytterligere 40 arbeider av Rolf Nesch i Galleri Syningen som ligger vegg i vegg med Nesch-museet i Ål Kulturhus. Dette er deler av den store Nesch-utstillingen som Nasjonalmuseet viste for ett år siden, og som nå er på vandring til fire ulike steder i landet.

Kulturstrøm

 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».