Hopp til innhold

Rolf Nesch i Ål

En av Norges største grafikere var egentlig tysk. Ingen lett situasjon under siste krig. Men Rolf Nesch var vant til å måtte kjempe - både for livet og for kunsten.

Rolf Nesch: "I teatergarderoben" (Rolf Nesch/BONO2010).

Rolf Nesch: 'I teatergarderoben' (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nesch-museet

Rolf Nesch: Brura og spelemannen -utsnitt, (Rolf Nesch/BONO2010).

Rolf Nesch: Brura og spelemannen -utsnitt, (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Det finnes mange museumsskatter rundt om i landet vårt. En av dem er Nesch-museet i Ål Kulturhus i Hallingdal. Og spør du hvorfor akkurat her, er det fordi det var i dette landskapet han bodde og arbeidet i mer enn tyve år av sitt liv.

Rolf Nesch i Ål

Rolf Nesch og konen Ragnhild Hald i 1951 kjøpte gården Rud i Liagårdene i Ål, kalte den Ragnhildrud og slo seg ned her for resten av livet. Riktignok fortsatte hun sitt virke som skuespiller i Oslo, og han foretok sine reiser både til utlandet og til hovedstaden. Men det var her han fant arbeidsro og tilhørighet etter et dramatisk og skiftende liv. I 1993 åpnet Nesch-museet i Ål Kulturhus som vi besøkte i september.

Dramatisk livshistorie

Rolf Nesch: "Klarinetter" fra serien Karl Muck og hans orkester (Rolf Nesch/BONO2010).

Rolf Nesch: 'Klarinetter' fra serien Karl Muck og hans orkester (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nesch-museet, Ål

Rolf, eller Rudolf Emil som han egentlig het ble født inn i en arbeiderfamilie i Ober-Esslingen i Tyskland i 1893. Detaljer om livsløpet og flere eksempler på hans kunst finner du her . Viktig for oss er at de forteller om en gutt som visste han at det var kunstner han ville bli – til tross for motstand fra en familie der kunst var et fremmedord. Han kjempet seg til utdanning ved akademiet i Dresden der han fikk viktig inspirasjon av Kirchner og andre ekspresjonister. Han ble soldat under første verdenskrig, ble såret, kom tilbake til Dresden. Men det store gjennombruddet kom i Hamburg i 1931 med en serie raderinger, "Karl Muck og hans orkester".

Nesch blir norsk

Da Hitler kom til makten i 1933, ble ekspresjonistnes kunst betraktet som degenerert og entartet. Rolf Nesch flytter til Norge der han går en vanskelig tid imøte. Bedre ble det ikke å være tysk i et okkupert land - selv om han gikk drastisk til verks for å unngå selv å bli tysk soldat. Rett etter krigen ble han norsk statsborger og ble etterhvert anerkjent som en av Norges store grafikere. Hans eksperimenter i ulike trykketeknikker og materialbilder vant også stor anerkjennelse ute i verden. I Kunstreisen ser vi på kunstnerens liv og virke med utgangspunkt i Nesch-museet i Ål.

Detalj fra Doge-palasset i Veneziaserien. Reliefftrykk. (Rolf Nesch/BONO2010).

Detalj fra Doge-palasset i Veneziaserien. Reliefftrykk. (Rolf Nesch/BONO2010).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Mer Nesch i Ål

I perioden 8. januar til 21. februar 2011 vises dessuten ytterligere 40 arbeider av Rolf Nesch i Galleri Syningen som ligger vegg i vegg med Nesch-museet i Ål Kulturhus. Dette er deler av den store Nesch-utstillingen som Nasjonalmuseet viste for ett år siden, og som nå er på vandring til fire ulike steder i landet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.