Rolf Erik mobber på nett

Nazihorer, avskum, sugger og frityrinfiserte fettberg. Rolf Erik Hanssen er åpen på at han bruker stygt språk for å provosere andre. Hva er det som driver oss til å mobbe på nett?

Rolf Erik Hanssen mobber andre på nett. Han gjør det for å provosere, og for å få en reaksjon. – Skulle jeg vært høflig og snill, ville jeg blitt spist opp av de andre, sier han.

Rolf Erik er nettmobber

Rolf Erik Hanssen er tidligere homøopat og vaksinemotstander. Under svineinfluensaen var han en av talspersonene for vaksineaksjon.no, et nettsted mot influensavaksinen Pandemrix.

Men det er ikke først og fremst derfor navnet hans blir omtalt med en viss omhu i flere blogger på nettet.

For Rolf Erik Hanssen mobber på nett. Han involverer seg i diskusjoner på Facebook, han publiserer innlegg og kommentarer i mange forskjellige grupper, og han skriver kronikker, sist på nettstedet Nyhetsspeilet.

Men på ett punkt skiller han seg ut. Han bruker grovt språk, stygge personkarakteristikker og han nøler ikke med å sette ut rykter om sine meningsmotstandere.

Og mens slike nettdebattanter gjerne holder seg anonyme, bruker han sitte fulle navn når han skriver.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Norske barn verst på å oppsøke skadelige nettsider

Han karakteriserer gjerne motdebattanter som nazihorer eller frityrinfiserte fettberg, halvfete junkier, Hitlerjugend og pedofile.

Han sjokkerer sine motstandere. Men hvorfor gjør han det?

– Moro å provosere

Til NRK sier han at det stygge språket kommer når han føler at han selv, eller andre han har sympati for, blir mobbet. Det er helst nettaksjonen «Ingen liker å bli lurt» han lar seg provosere av. Det er en kritisk nettside til alternativ behandling der diskusjonen ofte kan gå hett for seg.

– Er det debatt du er ute etter, eller er det provokasjon?

– Provokasjon, først og fremst. Og så synes jeg det er moro. Jeg kan legge inn en kommentar på morgenen, logge av, og når jeg kommer tilbake, er det 200 sinte innlegg, sier han.

Iblant er det rene personangrep eller hån. Andre ganger er det faglige lenker ispedd i innleggene. Men han blir alltid behandlet som paria av sine meningsmotstanderne.

– Jeg kan skrive hva jeg vil. Jeg kan være snill, og selv da blir jeg oppfattet som slem, sier han.

Og her ligger mye av motivasjonen til Hanssen. Han sier til NRK.no at han så seg lei av det han så på som rene kampanjer mot enkeltpersoner, dyretolker, homøopater og Snåsamannen. Selv om språket ikke har vært i nærheten av like ille i innleggene mot disse, mener Hanssen at det samlede trykket enkeltpersoner kan oppleve, er like mye mobbing som det han bedriver.

LES OGSÅ: Seks av ti barn sier de har opplevd nettmobbing
LES OGSÅ:

– Man kan ha drevet en forsvarlig praksis i mange år, og plutselig oppdager folk at navnet deres dukker opp på Facebooksider, og at de stemples som kvakksalver eller morder. Hva galt har de gjort? spør Hanssen.

Han er blitt slettet fra Facebook fem ganger av forskjellige grunner. Hver gang har han kommet tilbake. I disse dager feirer han ettårsjubileum med ny profil, men han har langtfra moderert seg.

– Klin, hakke rabiat sprøtt

Didrik Søderlind er blant meningsmotstanderne som får hardest medfart når Hanssen skriver. Søderlind er blant moderatorene på «Ingen liker å bli lurt». Han er kalt dildotryne og pornoskribent, og er gjentatte ganger blitt utskjelt av Hanssen, sist i en lang artikkel på det alternative bloggnettverket Nyhetsspeilet.

LES OGSÅ: Mer anonym nettmobbing
LES OGSÅ: 2 av 3 vet om nettmobbing

– Dette er så klin, hakke rabiat sprøtt. Hanssen kaller folk pedofile, alle er nazister, og i tillegg er han veldig opptatt av sex. Han har ment at jeg skal stå modell for dildoer, for eksempel, sier Søderlind.

Han har vært moderator for Facebook-aksjonen «Ingen liker å bli lurt», en kampanje mot «klarsynte, alternativmedisinere, krystallhealere og andre som utnytter folks tvil, sorg og håp med grunnløse påstander».

Kritikken fra Hanssen går på at han mener skeptikerne selv mobber sine motstandere gjennom denne, og andre nettsider.

– Det stemmer at skeptikere kan være i overkant krasse. Neste nummer av Humanist, tidsskriftet jeg er redaktør for, skal bli et temanummer om skeptikerbevegelsens problematiske sider. Men jeg har aldri sett noe fra skeptikerhold som har vært i nærheten av det Rolf Erik Hanssen skriver, sier Søderlind til NRK.no.

– Rolf Erik Hanssen ynder å framstille seg som et offer. Problemet er at historikken hans undergraver det. Han har holdt på med dette i årevis, siden før kampanjen ble påtenkt. Og disse miljøene gått surr i historikken. De ønsker å framstille det som at de er blitt ekstreme på grunn av denne «Ingen liker å bli lurt»-kampanjen, men det er motsatt - det var på grunn av ekstremismen at denne kampanjen ble opprettet, sier han.

LES OGSÅ: En av tre vet mobbing på nett
LES OGSÅ: