Roky Erickson er død

Garasjerockens gudfar Roky Erickson, tidligere frontfigur i bandet 13th Floor Elevators, er død, 71 år gammel.

Roky Erickson

OSLO 2007: Roky Erickson & The Explosives på scenen under Øyafestivalen i Middelalderparken.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Jeg er knust etter å ha hørt nyheten om Rokys bortgang. Han er en av grunnene til at jeg begynte å synge, og har vært en enorm inspirasjon, skriver grunge-helt Mark Lanegan (Screaming Trees) på Twitter.

Han er ikke alene. Roky Erickson inspirerte mange kjente musikere som viser sin respekt og tar et siste farvel på sosiale medier i dag.

Ahh Roky Erickson. So many beautiful songs. Love forever. R.I.P.

Flea fra Red Hot Chili Peppers på Twitter

Roky, døpt Roger Kynard Erickson i Austin, Texas startet sitt første band The Spades i 1965. Senere samme år startet han 13th Floor Elevators.

Bandet regnes som pionerer innen psykedelisk rock og omtales også som garasjerockens og pønkens forfedre.

Janis Joplin var tett knyttet til bandet, før hun flyttet til San Francisco og ble med i Big Brother and the Holding Company.

Janis Joplin med Big Brother and the Holding Company.

Janis Joplin med Big Brother and the Holding Company.

Foto: AP

Problemer

Flere av medlemmene av 13th Floor Elevators slet med narkotikamisbruk, bandet raknet på slutten av 1960-tallet og Roky Ericksons havnet selv på psykiatrisk sykehus der han fikk diagnosen schizofren.

I 1973 ble han utskrevet, men slet i årevis med store problemer og hevdet blant annet at en marsboer hadde tatt plass i kroppen hans.

På 1980-tallet sto han igjen på scenen – først med bandet The Aliens, senere med The Explosives.

I 2007 spilte Roky Erickson på Øyafestivalen i Oslo, og to år senere på Buktafestivalen i Tromsø. Sist han var i Norge var i 2011 da han spilte på Rockefeller i Oslo.

Publikum ser på Roky Erickson & The Explosives på scenen under Øyafestivalen 2007 i Oslo.

STAPPA FORAN SCENEN: Publikum ser på Roky Erickson & The Explosives på scenen under Øyafestivalen 2007 i Oslo.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Roky Ericksons liv og karriere er dokumentert i filmen «You're Gonna Miss Me» fra 2007.

Erickson er en kultfigur i rocken og har mange celebre fans, noe hyllestplata «When the Pyramid Meets the Eye» er et håndfast bevis på. R.E.M., ZZ Top og Primal Scream er blant bandene som bidrar. Sjekk ut plata i Spotify.

Også i Skandinavia er det gitt ut en hyllest, med flere norske bidragsytere. Både Backstreet Girls og Madrugada bidro på «Scandinavian Friends – A Tribute To Rocky Erikson» som kom ut i 2007.

Roky Erickson på Roskilde i 2017

FARVEL: Roky Erickson på Roskilde i 2007.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling