Roger Moore er død

Den britiske skuespilleren Roger Moore, som spilte James Bond i en årrekke, er død.

Roger Moore døde av kreft 89 år gammel. Han huskes best for James Bond-filmene.

Roger Moore ble 89 år gammel.

Det opplyser familien hans i et brev som er publisert på skuespillerens offisielle Twitter-konto.

Moore ble 89 år gammel.

«Det er med et tungt hjerte at vi må offentliggjøre at vår kjære far, Sir Roger Moore, har gått bort i dag i Sveits etter en kort, men tapper kamp, mot kreft,» skriver hans tre barn Deborah, Geoffry og Christian i brevet.

De tre skriver videre at de vet at den kjærligheten de følte for sin far vil bli delt over hele verden av mennesker som kjente den kjære skuespilleren fra hans TV-serier, filmer og lidenskapelige arbeid for Unicef, som han ifølge hans barna anså som hans største oppnåelse.

– Kjærligheten han var omgitt med under sine siste dager var så stor at den ikke kan måle i ord alene, skriver de tre.

I tillegg til de tre barna etterlater Moore seg kona Kristina som han giftet seg med i 2002.

I tråd med Moores ønsker vil det bli holdt en privat begravelse for den kjente skuespilleren i Monaco.

Artikkelen fortsetter under bildet

Roger Moore walk of fame

Moore ble i 2007 hedret med en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Her er han under seremonien med kona Kristina og rsten av familien.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
Laster Twitter-innhold

Gjorde Bond til sin egen

Sir Roger Moore ble født i London den 14. oktober 1927 og er nok for nordmenn mest kjent for å ha spilt den britiske agenten James Bond i flere år. Han overtok rollen etter Sean Connery i 1973 med filmen «Leve og la dø», og med sin sjarm gjorde han rollen helt til sin egen de neste tolv årene. Hans siste opptreden som populære Bond kom i 1985 med filmen «Med døden i sikte».

Promoting Bond

Med sin sjarm og tørre humor tok Roger Moore James Bond-filmene i en ny retning på 70-tallet. Her fra pressekonferansen i 1972 hvor det ble kunngjort at han var den neste Bond.

Foto: Ap

– Han var den arvtageren som Bond-serien trengte etter at Sean Connery etablerte serien på 1960-tallet. Det ble litt nødvendig at Bond-filmene tok en litt ny retning utover på 70-tallet for å følge med på tiden, forteller NRKs filmanmelder Birger Vestmo om den legendariske skuespilleren.

Moores personlighet førte til at Bond-karakteren fikk en litt mer slepen humor under hans tid som hemmelig britisk agent, og Bond-filmene gikk i en litt mer fantasifull retning.

– Det var det kanskje ikke alle som likte, men det fungerte åpenbart fordi Moores Bond-filmer var sikre kassasuksesser hver gang, sier Vestmo.

Adlet

Selv om det er ingen tvil om at Moores største suksesser kom med Agent 007, så var briten en populær skuespiller både før og etter at han tok den rollen. Før Bond gjorde han seg spesielt utmerket med rollen som Simon Templar i TV-serien «Helgenen» fra 1962 til 1969. Det var en rolle som på mange måter la grunnlaget for at han senere ble valgt til Connerys etterfølger. I tillegg spilte Moore i den populære TV-serien «Gullguttene» med Tony Curtis fra 1971–1972.

– I tillegg til filmkarrieren har han gjort mye humanitært arbeid, blant annet som ambassadør for Unicef, noe han ble slått til ridder for i 2003 og har uttalt at betydde mye for ham, sier Vestmo.

– Og Moore er ikke helt ferdig enda, selv om han nå dessverre er død. Han gir stemme til noen kommende animasjonsfilmer som «Trollhunters» og «Astrid Silverlock».

Promoting Bond

Selv om det var delte meninger om Bond-filmene til Moore, var de alltid store kinosuksesser. Her fra med sin motskuespiller Barbara Bach under premieren på Bond-filmen ​«Spionen som elsket meg» fra 1977.

Foto: Ap

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag