Roger Ebert (70) er død

Den anerkjente amerikanske filmanmelderen Roger Ebert er død etter lang tids kamp mot kreft.

Roger Ebert

Roger Ebert holdt skrivingen ved like, og for to dager siden skrev han på bloggen sin at han ville pensjonere seg.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

Ebert som hadde tommel-opp- og tommel-ned-anmeldelser som sitt varemerke, begynte som filmanmelder for Chicago Sun-Times i 1967.

Han har i løpet av sin 40 år lange karriere fått trykket anmeldelsene sine i 200 aviser og vant den prestisjetunge Pulitzer-prisen i 1975.

Ebert fikk kreft i skjoldbruskkjertelen i 2002 og måtte fjerne haken. Operasjonen førte også til at han mistet taleevnen.

Men senere gjenopptok han skrivingen og gjorde også flere tv-opptredener før sin død.

For to dager siden opplyste Ebert på sin blogg at kreften hadde kommet tilbake og at han ville trekke seg tilbake.

– Jeg forsvinner ikke. Intensjonen min er å anmelde utvalgte filmer. Da får jeg i det minste gjøre det jeg alltid har drømt om, nemlig å anmelde de filmene jeg selv vil, skrev Ebert tirsdag.

Kulturstrøm

  • Gjenåpner Iraks største kirke

    IS-krigere herjet stort med Iraks største kirke. Alle kristusfigurene ble halshugget. Heller ikke jomfru Maria fikk være i fred. Sporene etter tusenvis av år med kristen kulturarv skulle utslettes. I dag åpnes kirken for pave Frans.

  • Rå og vond ung virkelighet

    Russetid, press, en ulovlig sexvideo, drømmer og vennskap i grus – den nye Viaplay-serien «Delete Me», er en hard skildring av ung virkelighet. En virkelighet som nok kan være reell for mange. Terningkast 4.

    Thea Sofie Loch Næss i serien "Delete me". Prtrett av jente med kort hår, åpen munn, blå øyne - hele ansiktet er dekket av ordet "nuller" gjentatte ganger
    Foto: Viaplay