Roger Ebert (70) er død

Den anerkjente amerikanske filmanmelderen Roger Ebert er død etter lang tids kamp mot kreft.

Roger Ebert

Roger Ebert holdt skrivingen ved like, og for to dager siden skrev han på bloggen sin at han ville pensjonere seg.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

Ebert som hadde tommel-opp- og tommel-ned-anmeldelser som sitt varemerke, begynte som filmanmelder for Chicago Sun-Times i 1967.

Han har i løpet av sin 40 år lange karriere fått trykket anmeldelsene sine i 200 aviser og vant den prestisjetunge Pulitzer-prisen i 1975.

Ebert fikk kreft i skjoldbruskkjertelen i 2002 og måtte fjerne haken. Operasjonen førte også til at han mistet taleevnen.

Men senere gjenopptok han skrivingen og gjorde også flere tv-opptredener før sin død.

For to dager siden opplyste Ebert på sin blogg at kreften hadde kommet tilbake og at han ville trekke seg tilbake.

– Jeg forsvinner ikke. Intensjonen min er å anmelde utvalgte filmer. Da får jeg i det minste gjøre det jeg alltid har drømt om, nemlig å anmelde de filmene jeg selv vil, skrev Ebert tirsdag.

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.