Forvirret? Litt av den samme følelsen kan vi få når vi hiver oss over risposene i innvandrerbutikken. Det finnes nemlig et utall varianter, noe for enhver anledning.
Parfymert ris
Nitimenkokk Lars Barmen forklarer gjerne hvilken ris vi bør velge til forskjellige matretter. Vi kan jo begynne med Jasminrisen. Visste du forresten at før i tiden pleide man å dyrke sjasminblomster innimellom risplantene for å få lukten og smaken. I dag tilstettes sjasmin kunstig, men den dufter jo herlig likevel.
- Jasminrisen er sammen med Basmati ris en langkornet, polert ristype. Jasminrisen brukes mye i Kina og Thailand, og den litt klebrige konsistensen gjør den velegnet til å spiser med pinner. Basmatirisen ligner på Jasminrisen, men brukes mer i India og Pakistan, og dyrkes særlig i høyfjellene. Den er kjempegod til karriretter, forteller Lars.
I motsetning til i Asia ellers, foretrekker japanerne en rundkornet ris. Den passer spesielt til sushi, og er en veldig klebrig ristype. Risen kan sammenliknes med grøtrisen vår. Andre typer rundkornet ris er italiensk og spansk risottoris.
Spises med fingrene
Hot grønnsaksrisotto.
Villrisen er ikke en type ris. Det er derimot frø fra en type gress som vokser i USA. Indianerne nyttiggjorde seg av frøene som nærmingsmiddel, men ellers er ikke villris ris! Så vet vi det.
Lars Barmen som har vært veldig mye i Asia, og forteller at i Indonesia og Malaysia brukes en ganske nøytral, langkornet og polert ris som lett absorberer fuktighet. Den dyppes gjerne i sausen og spises med hendene, fortrinnsvis høyrehånda.
Helt tilslutt vil nitimereporter Inger Beathe vite litt mer om hurtigrisens egenskaper, men der går grensen selv for Lars Barmen, ikke noe hurtigris der i gården.
- De ekstra minuttene det tar å koke skikkelig ris må vi kunne unne oss, er Barmens melding til folket.
Neste uke får du vite om kokosmelk, den kan du nemlig lage selv hvis du gidder, ellers finnes det mange varianter på boks.