NRK Meny
Normal

Rødspette med syltede tranebær

Superkokken Claus Meyer lager stekt rødspette med poteter, smørsaus og syltede tranebær. Her er oppskriften!

Claus Meyer med rødspette
Foto: Tellus Works Television AS

Stekt rødspette med poteter, smørsaus og syltede tranebær.

Til seks personer trenger du:

6 hele rødspetter

Hvetemel

1,5 kg nypoteter

Salt og pepper

200 g smør

2 ss hylleblomst eddik.

Slik gjør du:

Rødspettene flås og renses for innvoller og blod, skylles i kaldt vann.

Lag små snitt langs kanten på rødspetten. Da beholder den formen under steking.

Rødspettene vendes i mel, krydres med salt og pepper og stekes i smør.

Potetene skrubbes i kaldt vann og kokes i lettsaltet vann i 8-10 min. Skru av varmen, og la potetene trekke ferdig i det varme kokevannet i ca. 5 min.

Rødspettene serveres med poteter, syltet tranebær og stekesmør tilsmakt med litt eddik.

Tips:

Rødspettene skal dufte av hav og ha flotte klare øyne.

Snittet i rødspetten hjelper også under steking hvis man med en skje heller det varme stekesmøret over den tykke enden av spetten (ved hodet). Da trenger smøret ned i rødspetten og dermed blir den tykke og tynne enden (halen) ferdig samtidig uten at noe blir tørt.

Syltede tranebær

Dette trenger du:

1 kg. friske tranebær

5 dl. eplemost

2 dl. eplecidereddik

1 ts salt

10 pepperkorn

1 kanelstang

Ville urter

Skall av ½ Sitron

2 friske chili

100 g sukker

Slik gjør du:

Tranebærene skylles i kaldt vann og helles i kokte sylteglass. Alle ingredienser kokes opp og helles varme over tranebærene.

Glasset lukkes og tranebærene skal trekke i 1 uke før bruk. Holdbarhet uåpnet i kjøleskap er 6 måneder.

Se Smaken av Danmark her!

Oppskrift på rødspette med sommergrønnsaker finner du her