Rødskrubben er en god matsopp. Men den er tungt fordøyelig og må stekes lenge...
Den har mursteinrød hatt. Rørene er svampaktig og hvite, senere grågrønne. Stilken er hvit med sorte flekker, som kan minne om tredagers skjeggstubber.
Soppkjøttet mørkner
Rødskrubben inneholder et enzym som reagerer på oksygen, som gjør at kjøttet mørkner og blir nesten svart når man skjærer over soppen. Soppen er mild og nærmest luktløs. Hatten er som ung halvkuleformet.
En av våre beste matsopper
- Rødskrubb er en av våre beste matsopper. Men husk at rødskrubbene er svært tungt fordøyelige. Den må stekes lenge. Rødskrubb som ikke er stekt lenge nok, kan gi forgiftningssymtomer. Man blir rett og slett kjempedårlig, sier soppkontrollør Else Wiborg til Nitimen.
Rødskrubben kan forveksles med brunskrubb. Sistnevnte er også spiselig, men er ikke så fast i kjøttet som rødskrubben. Dessuten er hatten brun.
Gallerørsoppen ødelegger
- Alle rørsopper som er hvite under er spiselig. Men pass deg for gallerørsoppen. Den er lys under hatten, men har et rosa skinn. Gallerørsoppen er ikke farlig. Men den er utrolig bitter, og bare et eksemplar kan ødelegge et helt måltid, sier Else Wiborg.
Rødskrubben kan både stues og stekes. Rødskrubb og fåresopp kan males og blandesb i kjøttdeig. Det gir en herlig smakssymfoni. To deler malt sopp blandes med en del kvernet kjøtt.
Mygglarver
Rødskrubben er ofte angrepet av mygglarver. Myggen legger egg inne i soppen. De ligger i små lommer i soppen. Disse kan du bare skjære vekk.