Rød knapp mot overgripere

Fra og med i dag kan barn og unge som chatter på nettet rapportere direkte til politiet hvis de opplever overtramp fra voksne på nett.

Rød Knapp
Foto: NRK / NRK

Det er Kripos som lanserer den røde knappen på nett. I Sveip i ettermiddag forklarte politioverbetjent John Ståle Stamnes hvordan knappen skal fungere. Hensikten med den røde knappen er å gjøre det lett for barn å unge å nå politiet med ubehagelige situasjoner de kommer opp i gjennom nettet.

- Den røde knappen er et flagg som vi forsøker å få inn på alle nettsteder og nettsamfunn hvor barn og unge ferdes, slik at det skal være lett å legge inn en henvendelse til politiet om situasjoner som virker truende, forklarer Stamnes

Når man trykker på den røde knappen kommer man til nettstedet tips.kripos.no . Her kan man gi en skriftlig beskrivelse av hvordan man skal håndtere det man har opplevd, og man kan være anonym om man vil. Barn og unge som ønsker hjelp til å håndtere det de opplever som vanskelig skal dermed kunne få det på en enklere måte enn tidligere.

- Vi ser jo i dag at blottere som før hadde tilhold i parker og slike steder i dag oppholder seg på Internet. Vi får mange henvendelser fra barn og unge som blir lurt til å se voksne menn som onanerer på webkamera. Slikt ønsker vi at de skal varsle oss om, sier John Ståle Stamnes.

Den røde knappen blir lansert på nettsteder som er populære nettsteder blant unge, som for eksempel MSN Messenger.

Du kan se hele innslaget her.

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.