Hopp til innhold

Tre rockemusikere skutt og drept i New York

De måtte flykte fra Iran der rock er forbudt. I går ble de drept i New York.

Brooklyn Shooting Yellow Dogs

Tre av medlemmene i The Yellow Dogs ble i går skutt og drept. Her er bandet i Brooklyn i 2012, fra venstre Koroush 'Koory' Mirzaei, Siavash Karampour, Arash Farazmand og Soroush Farazmand.

Foto: Danny Krug / Ap

Natt til mandag amerikansk tid gikk en iransk musiker til angrep på det iranske rockebandet The Yellow Dogs.

Mannen drepte tre av bandmedlemmene og såret den fjerde, før han så skjøt seg selv, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Musikerne ble funnet døde i en treetasjes bygning i det populære området Williamsburg i Brooklyn. De ble drept i bygget der de både øvde og bodde.

Rock forbudt i Iran

Indiegruppen The Yellow Dogs ble dannet i 2006 i Teheran, og er blant annet kjent fra den prisvinnende dokumentarfilmen «No One Knows About Persian Cats» fra 2009, en film som handlet om rockescenen i muslimske Iran der rock er forbudt.

Bandmedlemmene møttes som tenåringer og begynte å spille på hobbybasis, men fryktet for egen sikkerhet etter å ha tatt del i dokumentaren i 2009. Gruppen måtte lydisolerte rommet sitt i Teheran for å skjule hobbyen.

For tre år siden flyttet bandet til USA for å leve ut rockedrømmen. I en video lagt på Youtube i fjor forteller de om situasjonen for rockere i Iran, og om lettelsen de føler etter å ha flyttet derfra.

– Jeg passer perfekt i Brooklyn. Du trenger ikke føle deg som en utlending i New York i det hele tatt, sier Obash blant annet i videoen under.

Funnet drept

Etter det politiet erfarer har gjerningsmannen gått rundt i Brooklyn-bygget og skutt bandmedlemmene Soroush Farazmand (27), hans bror Arash Farazmand (28) og sangeren Ali Eskandarian (35).

Gjerningsmannen ble funnet død med et selvpåført skuddsår i hodet på taket av bygningen. En 22 år gammel mann ble kjørt til sykehus med skuddskader i høyre arm.

Politiet har identifisert gjerningsmannen som 29-årige Ali Akbar Mohammadi Rafie fra Queens, New York. Han var ikke medlem av bandet.

Sorg på Facebook

The Yellow Dogs beskrev selv bandet som et dance-punk-psykedelisk band. De sang på engelsk, og varmet blant annet opp for større band som The Black Lips.

Fans har etter hendelsen benyttet bandets facebook-side for å uttrykke sorg.

«Forferdelig det som har rammet dere. RIP», sier blant annet Roberta Rodriguez.

Se bandets video:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober