NRK Meny
Normal

Tre rockemusikere skutt og drept i New York

De måtte flykte fra Iran der rock er forbudt. I går ble de drept i New York.

Brooklyn Shooting Yellow Dogs

Tre av medlemmene i The Yellow Dogs ble i går skutt og drept. Her er bandet i Brooklyn i 2012, fra venstre Koroush 'Koory' Mirzaei, Siavash Karampour, Arash Farazmand og Soroush Farazmand.

Foto: Danny Krug / Ap

Natt til mandag amerikansk tid gikk en iransk musiker til angrep på det iranske rockebandet The Yellow Dogs.

Mannen drepte tre av bandmedlemmene og såret den fjerde, før han så skjøt seg selv, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Musikerne ble funnet døde i en treetasjes bygning i det populære området Williamsburg i Brooklyn. De ble drept i bygget der de både øvde og bodde.

Rock forbudt i Iran

Indiegruppen The Yellow Dogs ble dannet i 2006 i Teheran, og er blant annet kjent fra den prisvinnende dokumentarfilmen «No One Knows About Persian Cats» fra 2009, en film som handlet om rockescenen i muslimske Iran der rock er forbudt.

Bandmedlemmene møttes som tenåringer og begynte å spille på hobbybasis, men fryktet for egen sikkerhet etter å ha tatt del i dokumentaren i 2009. Gruppen måtte lydisolerte rommet sitt i Teheran for å skjule hobbyen.

For tre år siden flyttet bandet til USA for å leve ut rockedrømmen. I en video lagt på Youtube i fjor forteller de om situasjonen for rockere i Iran, og om lettelsen de føler etter å ha flyttet derfra.

– Jeg passer perfekt i Brooklyn. Du trenger ikke føle deg som en utlending i New York i det hele tatt, sier Obash blant annet i videoen under.

Funnet drept

Etter det politiet erfarer har gjerningsmannen gått rundt i Brooklyn-bygget og skutt bandmedlemmene Soroush Farazmand (27), hans bror Arash Farazmand (28) og sangeren Ali Eskandarian (35).

Gjerningsmannen ble funnet død med et selvpåført skuddsår i hodet på taket av bygningen. En 22 år gammel mann ble kjørt til sykehus med skuddskader i høyre arm.

Politiet har identifisert gjerningsmannen som 29-årige Ali Akbar Mohammadi Rafie fra Queens, New York. Han var ikke medlem av bandet.

Sorg på Facebook

The Yellow Dogs beskrev selv bandet som et dance-punk-psykedelisk band. De sang på engelsk, og varmet blant annet opp for større band som The Black Lips.

Fans har etter hendelsen benyttet bandets facebook-side for å uttrykke sorg.

«Forferdelig det som har rammet dere. RIP», sier blant annet Roberta Rodriguez.

Se bandets video:

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix